Aloe vera

Az aloe vera az aloe nemzetségbe tartozó növényfaj. Jelenleg 250-300 faja ismert, ám gyógyító hatással nem mind bír. Az orvoslásra is használt leggyakoribb és legelterjedtebb faj latin nevén az Aloe Barbadensis Miller. Őshazája eredetileg Afrika száraz éghajlatú vidéke, de napjainkban már a Földközi-tenger mentén is termesztik. Természetes körülmények között 75-120 centiméter magasra nő meg, és a kaktuszhoz hasonlító növény. Hosszú, tüskés szélű levelei vannak, melyet védőréteg fed, de a lényeg a levelek belsejében található zselészerű anyag.
Lándzsa alakú leveleiből származó kivonatát széleskörűen használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban, mivel nyugtató, fiatalító, sejtregeneráló, bőrmegújító és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki. Több ezer éve hisznek a hatékonyságában és használják sebgyógyításra és bőrproblémák kezelésére.
Az aloe levelek belső erezetéből nyert gumitejet szárítva székrekedés esetén alkalmazzák, mivel szájon át történő bevitele után hashajtó hatású.
Az aloe verát többféle betegség esetén alkalmazzák, bár a hatékonyságát nem támasztják alá orvosi vizsgálatok vagy kutatási eredmények. Az aloe gélállománya leginkább gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, gombaölő és regeneráló hatású. Magas vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert, idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatású.
Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, allergiás reakciók esetén, de elsősegélynyújtás esetén is jól jöhet égési sérülések kezeléséhez. Vérzéscsillapító hatása van, emellett fertőtleníti a sebet, és elősegíti a gyors gyógyulását. A kozmetikai ipar különböző bőrápoló szerekbe keveri hatóanyagként. Belsőleg is használható: elkészíthető teaként, de keverhető gyümölcslébe, de már kapható ampulla és kapszula formájában is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás