Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne egy kis élet mozgolódik, a teste folyamatosan megváltozik, újabb és újabb változásokat él át, ami fokozatosan felkészíti az anyaságra. A leendő apa viszont csak lelkileg élheti át ezeket a változásokat, ha segítünk neki, hogy részt vegyen benne. Fontos, hogy ő is be legyen vonva a pocaklakó életébe, hogy később könnyebben meg tudjon felelni apai feladatainak. Benne is ugyanúgy változások mennek végbe, még ha ezek nem is láthatóak. Fel kell készülnie, hogy nagyobb felelősség terheli ezután, hiszen valószínűleg ő fogja ezentúl eltartani a családot, amíg a párja a gyermeküket neveli.
Mindenképp vonjuk be partnerünket a babával kapcsolatos dolgokba. Együtt válasszuk ki a ruhácskát, amiben majd hazahozzuk a picit a kórházból. Rendezzük be együtt a babaszobát. Ha van rá mód, járjunk együtt a kontrollvizsgálatokra, így akár még a pici szívverését is hallhatja vagy láthatja az ultrahangképen. Ha szülésre felkészítő tanfolyamon veszünk részt, oda is nyugodtan velünk jöhet. Itt megbarátkozhat a szülés körüli teendőkkel, leküzdheti esetleges félelmét, és nagy segítségünkre lehet, amikor elérkezik a szülés boldog pillanata.
Minél több tudással és információval vértezi fel magát, annál nagyobb nyugalommal tekint majd apai feladatai elé, és annál jobban fel tud készülni erre a szerepre. És ami a legfontosabb. Töltsünk együtt minél több időt, beszélgessünk sokat a pocaklakóról és a pocaklakóhoz, így már a várandósság alatt igazi családdá válhatunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apák a szülőszobán

Hazánkban minden szülés intézetben zajlik, többnyire kórházban, műtői körülmények között. Mindez anyák és gyermekeik nagyobb …

3 hozzászólás

  1. Mesés cikk…. Folytatást lehetne kérni, mert elég rövid?

  2. Köszi. Nem teljesen folytatás, de lesz hasonló téma. :)

Hozzászólás