Asztma kezelése

Az asztma kezelésének célja, hogy megszüntesse a hörgőgörcsöt és a gyulladást. Erre különböző belélegezhető és közvetlenül a tüdőbe jutó hörgőtágító szerek léteznek, melyek másodperceken belül hatnak, egy-két perc alatt megszüntetik a fulladásérzést és 4-5 órán át hatnak. A legújabb ilyen szerek akár 12 órán át is hatásosak. Ezek a hörgő tágítok azonban csak kiegészítő kezelésként használhatóak.
A gyulladáscsökkentésre folyamatosan szükség van, erre úgynevezett inhalációs szteroidokat kell használni. Ezek az asztmát okozó, sokszor allergiás eredetű gyulladás csökkentésére és a tünetek megelőzésére szolgál. A szteroidok az inhalációs technikák segítségével a légutakba juttathatók, így gyorsabban hatnak, kevesebb gyógyszer bevitele is elegendő és csökkenti a mellékhatások, szövődmények kialakítását is. A mennyiség az asztma súlyosságától, a tünetek gyakoriságától és a légzés funkciói alapján szabályozhatóak.
A ma ismert legkorszerűbb gyógymód a gyógyszerek száraz porként történő belégzése. A kisgyermekeknek készülnek hajtógázas spray-k és elektromos porlasztók. A cél az, hogy a hörgő tágítok és gyulladáscsökkentők egy készülékből legyenek bejuttathatók a szervezetbe.
Az asztmás betegeket jelenleg nem tudják meggyógyítani, de a tüneteiket csökkenteni és megszüntetni lehet, panaszaikat redukálhatják.
Az enyhe asztmás betegeknél az időben elkezdett inhalációs kezelések felére csökkentették a rohamok számát és késleltették, megakadályozták a későbbi nehézlégzés kialakulását.
A legtöbb beteg a kezeléseknek köszönhetően, majdnem egészséges emberként élhet teljes életet, csak kicsit jobban oda kell magára figyelnie.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás