Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Az eredeti leveles vajaspogácsa receptje

Az eredeti leveles vajaspogácsa receptje

Egyforma mennyiségű lisztet és vajat veszünk (pl. egy kiló liszthez, egy kiló vajat). A lisztet szitáljuk át és ügyeljünk arra, hogy teljesen száraz legyen, a vajnak pedig keménynek kell lennie. Vegyünk el a lisztből és a vajból is 3-4 dekát. A kimért vajat jól összedolgozzuk ezzel az elvett, pár deka liszttel. A pár deka vajjal a kimért lisztből, sóval és hideg vízzel a vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk. Ezt is jól kidolgozzuk és a vajjal együtt hűvös helyen letakarva, 15 percig pihentetjük. Nagyon fontos, hogy a tészta készítése hűvös helyen történjen.
15 perc letelte után belisztezünk egy gyúródeszkát és a tésztát hosszúkás négyszög alakúra nyújtjuk. A közepére rátesszük vajat és a ráhajtjuk a tészta mind a négy felét (balról, jobbról, fölülről, alulról), újra kinyújtjuk, de most jó széles négyszögletesre. Ezután a tésztát félbe hajtjuk, és kinyújtjuk, majd hűvös helyen letakarva 20 percig pihentetjük. Utána még kétszer egymásra hajtjuk a tésztát és letakarva megint 20 percig pihentetjük hűvös helyen. Ezt az eljárást még 2-3-szor megismételjük, a 20 perc pihentetést szigorúan tartsuk be, és ügyeljünk arra, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, amit csak lehet nyújtófával kell elvégezni. Lisztezni is minél kevesebbet kell, de ha éppen elkerülhetetlen, a lisztet folyton söpörjük le a tésztáról. Az utolsó pihentetés után fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojássárgájával, vigyázva arra, hogy a tojás az oldalukon le ne csurogjon és sütőbe téve megsütjük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás