Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Beszélnek a pici kezek

Beszélnek a pici kezek

A babajelek használata Magyarországon még nem túl elterjedt módszer, pedig számos előnnyel jár a baba és a mama számára egyaránt. Vegyük sorra ezeket az előnyöket, és oszlassunk el néhány tévhitet.
Sok szülő tart attól, hogy vajon nem fog-e később kezdeni beszélni a gyermek, ha mindent megértünk, anélkül, hogy megszólalna. Sokéves kutatómunka bizonyítja, hogy a gyermek nyelvi, kognitív és érzelmi fejlődését segíti a babajelnyelv elsajátítása. Olyan ez, mint a mászás a mozgásfejlődésben. Attól, hogy a baba mászva már bárhová el tud jutni, még nem áll meg ennél a szintnél. Fel fog állni, és előbb-utóbb elindul. Egyébként a kutatások azt is bizonyították, hogy azok a gyermekek, akik használták a jeleket, magasabb IQ-val rendelkeztek, gyakran hamarabb kezdtek el beszélni egész mondatokban és nagyobb szókinccsel rendelkeztek, mint nem jelelő társaik.
Szorosabbá válhat a szülő-gyermek kapcsolat, hiszen könnyebben megértjük csöppségünk igényeit, akkor is, amikor még nem tudja szavakba önteni őket. Ha hamarabb kap segítséget, ha értjük, mit is akar pontosan, nő a bizalma a gondozó szülőjében.
Eleinte néhány jellel érdemes kezdeni, amik között legyenek olyanok, amik a baba szükségleteit fejezik ki (eszik, iszik, alszik), és olyanok is, amelyek érdeklik (labda, könyv, autó stb). Nem szükséges a hivatalos jelnyelvhez ragaszkodni, sőt ha a gyermek maga elkezd használni egy jelet valamire, érdemes megerősíteni benne, hogy kedvet kapjon a további jeleléshez, és ezáltal erősödjön az önbizalma is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás