Bőrrepedés

A bőr apró berepedései, amelyek mélyre terjedve fájdalmasak lehetnek. Jóformán mindig a bőr kiszáradása előzi meg. Minthogy ez hideg, forró vagy száraz levegő következménye, a bőr felrepedése a test fedetlen részein – ajkak, ujjak, kéz, fül-fordul a leggyakrabban elő.
Súlyosnak tekinthető-e?
A bőrrepedés nem súlyos rendellenesség, de mivel lágy bőrről van szó, nagyon fájdalmas is lehet. Elég, ha beleakad a ruhába és máris fájdalommal jár.
Mi a teendő?
Tartsuk a gyermek bőrét alapos krémezéssel nedvesen. Hideg időben alaposan öltöztessük fel, főleg a kezét és fülét óvjuk a hidegtől.
Ha a gyereknek az ajka berepedezik, kenjük naponta többször ajakírral.
Felrepedés esetén tegyünk, ha lehet, ragtapaszt a sebre, és körülbelül 12 órán át tartsuk is rajta, hogy megakadályozzuk a további repedezést és kiszáradást.
Tünetek
• Apró hasadások a bőrön, leggyakrabban az ajkakon, ujjakon, kézen és fülön.
• Mély repedésnél vérzés.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha a repedések nem gyógyulnak be vagy ha elfertőződnek, azaz vörösek, érzékenyek és gennyesek lesznek.
Mit várhatunk az orvostól?
• Tanácsot ad, miként akadályozhatjuk meg a gyermek bőrének kiszáradását. Lehetséges, hogy bőrlágyító kenőcsöt is felír, ami nedvesen tartja a gyermek bórét.
• Fertőzés esetén antibiotikumot ír fel.
Hogyan segítsünk?
• Hideg időben ne mossuk szappannal a gyermeket, mert a szappan szárítja és érdessé teszi a bőrt. Előnyösebbek a lágyító krémek, az orvos által felírt szappankrém.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás