Kezdőlap / Tag Archives: ásványi sók (page 3)

Tag Archives: ásványi sók

Gyógyszerészi tájékoztatás

Amerikában is, ahol a hivatásos egészségügy (amit talán helyesebb lenne hivatásos betegségügynek nevezni) széles rétegek számára elérhető, a modern gyógykezelések egyre növekvő költsége miatt egyre több amerikai fordul az öngyógyítás lehetőségei felé. Ezért cseppet sem meglepő, ha szemben találjuk magunkat hivatásos orvosok ellenvéleményével, hisz az ő megélhetésük forog kockán, amikor …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az E-vitamin (tokoferol) és a fizikai teljesítőképesség

A zsírban oldódó E-vitamint felfedezésekor az állatok termékenységét fokozó vegyületnek tekintették, de funkcióiról való ismereteink azóta rohamosan bővültek. Sok kutatás folyt és folyik az E-vitamin esetleges gyógyászati és megelőző használatával kapcsolatban. Több különféle tokoferolt ismerünk, melyeket összefoglaló néven E-vitaminnak hívunk. Maga a tokoferol név két görög szót rejt – a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Vas és a Kálium, mint szervezetünk nélkülözhetetlen elemei

Az alumínium után a vas a második leggyakoribb elem a földkéregben. Az emberi szervezet működésében is nagyon fontos szerepe van, de tulajdonképpen – töménységét figyelembe véve – a szervezetben csak nyomelem. (Testünk mintegy 4-5 g vasat tartalmaz.) Az étrendben szereplő vas a hemoglobin nevű vérpigment egyik legfontosabb alkotóeleme. A hemoglobin …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Riboflavinforrások

A riboflavin (B2-vitamin) a B-komplex tagja, a természetben általában ragyogó sárga színű. Először Dr. Khun különítette el 1933-ban. A riboflavin sárgászöld vegyület, vízben oldódik, zsírban viszont nem. A legfontosabb riboflavinforrások a tej és a húsok, ezért a hiány veszélyének leginkább a veganisták vannak kitéve. A főzési eljárások viszonylag érintetlenül hagyják …

Érdekel a cikk folytatása? »

Harc az egészségért

„Az ember szokásai lendítik mozgásba azokat az erőket, melyek végül is elpusztítják.” Pithagorasz „Negyven fölött kezdődik el igazán az élet” – mondjuk gyakran, de szinte soha sem gondoljuk komolyan. A lelkünk mélyén bevalljuk: „Túl vagyok már a csúcson, öregszem. ” De Ön nem csodálkozott még el azon, miért néz ki …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az immunrendszert segítő és hátráltató tápanyagok

Az immunrendszert segítő tápanyagok A-vitamin és béta-karotin – Az egészséges növekedésért és a csecsemőmirigy (thymus) aktivitásának fenntartásáért, vagyis az erős immunrendszerért felelősek. – Hatékony vírusölők – fontosak a különösen nagy kockázatnak kitett területek, például a belek és a légzőszervek, erős védelméhez. C-vitamin – Vírusölő. – Fokozza az E-prostgalandin nevű mellékvesehormon, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az A vitamin és a cink

A-vitamin A kísérleti állatokon végzett kutatások azt látszanak igazolni, hogy ez a vitamin rákellenes hatású, mivel vigyáz a hámszövet egészségére. Vigyázni kell azonban vele, mert túlságosan nagy mennyiségben mérgező lehet. A zsírban oldódó vitaminok közül elsőként azonosították, így A-vitamin lett a gyűjtőneve annak a vegyületcsoportnak, melybe többek között a retinol, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Mangán és a Molibdén gyártják a falósejteket

Mangán A mangán fontos nyomelem, mely szerepet játszik: – Az egészséges csontozat kifejlődésében és fenntartásában. – A nemi hormonok termelésében. – Az idegek fejlődésében és működésében. – A természetes falósejtek aktiválásában. Mennyit? Az 1991-es COMA szabványban nem szerepelnek a mangánra vonatkozó értékek, de a jelentés a biztonságos értéket felnőttek esetében …

Érdekel a cikk folytatása? »

A méhpempő és a méhkirálynő

Cliff Richard, Susan Hampshire és Sebastian Coe egy dologban hasonlítanak egymásra. Mind a hárman méhpempőt szedtek, és tanúsítják nagyon is valódi egészségmegőrző tulajdonságát. Kevésbé általánosan: az előbb említett hírességek – és még sokan mások az élet legkülönbözőbb területéről – úgy találták, hogy a méhpempő biztosítja számukra a szoros napirend által …

Érdekel a cikk folytatása? »

A mikro- és makrotápanyagok

Azokat az összetevőket, melyek ételeink zömét alkotják, makrotápanyagoknak nevezzük. Étrendünkben azonban vitaminoknak és ásványi anyagoknak is jelen kellene lenniük. Ezek mikrotápanyagokként ismertek, és – amint az nevükből is kitűnik – testünk csak parányi mennyiségeket igényel belőlük. Ezek a mikrotápanyagok azonban létfontosságú összetevői az egészséges étrendnek, és szervezetünk képtelen optimálisan működni, …

Érdekel a cikk folytatása? »