Kezdőlap / Tag Archives: egészség (page 10)

Tag Archives: egészség

Hogyan lehet a testsúlyt megtartani?

Aki eredményesen túljutott már egy fogyókúrán, az a megmondhatója, hogy nem a lefogyás vagyis a kívánt testsúly elérése a nehéz, hanem azt követően a súly megtartása. Ha ugyanis visszatérünk a normális koszthoz, amelyik gazdag sóban, zsírban és cukorban (szénhidrátban) gyorsan visszavesszük a nehezen leadott kilókat, mert a só fokozott vízmennyiséget …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A reális célkitűzés fontossága a fogyókúrában

A reális célkitűzés a fogyókúrában igen fontos. Ha egészségi okokból indokolt a fogyókúra, az újabb állásfoglalások szerint jelentős elhízásnál – ellentétben a korábbi szemlélettel – manapság már nem kell törekedni a normális vagy ideális súly elérésére. A testsúly 10 százalékának csökkentése, körülbelül 10 kilogramm fogyás, ugyanis egyértelműen lényegesen kedvezően változtathatja …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van kevés vitaminbevitel?

Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi szükséges a hatásos súlycsökkenéshez?

Minél kevesebb kalóriát szabad felvenni, de közben ügyelni kell arra, hogy a szervezetnek szüksége van fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra, s a szükséges mennyiséget ezekből mindenképpen biztosítani kell. Ezzel az izomzatot is meg lehet védeni, a teljesítőképességet; pedig megőrizni. Ugyanis, ha szervezetünk fogyókúra ideje alatt nem jut elegendő mennyiségű fehérjéhez, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Elfoglalt nők és a fogyás

Egy dolgozó nő nagyon sok szerepnek kell hogy megfeleljen – legyen tökéletes feleség és anya, de jó alkalmazott vagy sikeres üzletasszony is egyben. Sok nőnek nem jut ideje a mozgásra, és ennek következtében felrakódhatnak a plusz kilók. A mozgáshiány miatt gyakran más trükkökhöz fordulunk az áhított fogyás érdekében – nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védekezzünk C vitaminnal!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A rettegett „E” betűk élelmiszereinkben

Manapság szinte az összes előre gyártott élelmiszerben található az emberek által rettegett „E” betűs adalékanyagoktól. Ha megnézzük kedvenc termékünket, biztosak lehetünk benne, hogy abban is lesz néhány ún. E-számmal jelzett anyag. De igazából tudjuk, hogy ezek mit jelentenek és tényleg károsak? Sokan sajnos nincsenek tisztában az E-számokkal, noha aggódnak kártékony …

Érdekel a cikk folytatása? »