Kezdőlap / Tag Archives: gyümölcs (page 3)

Tag Archives: gyümölcs

Mi legyen a tízórai az iskolában?

A csokoládé, a bonbon és más édességek semmiképpen sem ideálisak, mert gyorsan telítenek, és ez fáradságérzést okoz. Ezen kívül túl sok cukrot, zsírt és más energiahordozót tartalmaznak, ami hizlal. Az iskolaorvosok az általános iskolai kötelező szűrővizsgálatok alkalmával egyre gyakrabban találkoznak túlsúlyos iskolás gyerekekkel. Persze a legtöbb gyereknek az édesség jobban …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mennyire egészséges Ön?

Az egészség az alábbiakat jelenti: – Képes végigdolgozni a napot, és még az esti szórakozásra is jut energiája. – Megbirkózik a stresszel és a feszültségekkel. – Elméje éber és tevékeny. – Ellenáll a fertőzéseknek. Ez azt mutatja, hogy immunrendszere megfelelően működik. Számos fertőző megbetegedés különböző vitaminok hiányával függ össze. – …

Érdekel a cikk folytatása? »

Sárgadinnye koktél

A nyári hónapokban igen sokan fogyasztanak koktélokat, mivel íz és látványvilágban is nagyon kellemes élményt nyújtanak. Rengeteg alapból készülhetnek. Vannak, amelyek nem alkohollal készülnek, hanem csak tisztán gyümölcsből. A nyári évszakban a strandok mellet rengeteg koktélbárt találhatunk, ahol megnézhetjük, hogy milyen alapokból és hozzávalókból készítenek italokat. Ha kedvünk van mi …

Érdekel a cikk folytatása? »

A 90 napos diéta lényege

A nők (leginkább) örök problémája az ideális testsúlyuk eléréséért való harc. Ehhez ma már számos fogyókúrás módszer közül választhatnak, bár természetesen az is elég nagy feladat/probléma, hogy megtalálják azt a módszert, ami a számukra a leginkább megfelelő, a leginkább eredményes (hosszú távon is). Vannak, akik vállalják egész életmódjuk átalakítását is, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van mindnyájunknak szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra?

„Ételed az orvosságod” Hippokratész (Kr. e. 460-370) „Egészséges embernek semmi szüksége külön vitaminokra. – Csak terhes nők, szoptató kismamák és bizonyos betegségekben szenvedők szorulnak rá kiegészítő vitaminokra. – A jól kiegyensúlyozott étrend tartalmaz minden szükséges vitamint és ásványi anyagot.” Kérdezze meg háziorvosát az étrendet kiegészítő vitaminokról és ásványi anyagokról, valószínűleg …

Érdekel a cikk folytatása? »

A halolajok csodálatos hatása

A halolajokról a legtöbb embernek a csukamájolaj jut az eszébe, amit évszázadok óta használnak az angolkór megelőzésére. Dr. Samuel Kay 1752-ben a manchesteri ispotályban használt először csukamájolajat a reumás fájdalmak és a csontbántalmak kezelésére. A viktriánus kor orvosai csukamájolajjal kezelték a köszvényt, a tüdőbajt, a légcsőhurutot, az idült bőrbetegségeket és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Niacin és a pellagra

Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »