Kezdőlap / Tag Archives: gyümölcs (page 4)

Tag Archives: gyümölcs

Miért van kevés vitaminbevitel?

Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Zsírégető gyümölcsök

Lehet, hogy zsír- és cukormentes rágcsálnivalókat eszünk, és csak nem mozdulnak a kilók. Ha gyümölcsöket nassolunk, az viszont nemcsak segít a fogyásban, de sokkal egészségesebb is. Szinte az összes gyümölcs alkalmas erre különböző tulajdonságai folytán. Az alma gazdag rostokban, ami emésztőrendszerünket karban tartja. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, energiát …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védekezzünk C vitaminnal!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vegetarianizmus és biokertészet

A vegetáriánusok, a tudatos fogyasztók és a biotermékek hívei manapság jóformán egyazon csoportot alkotnak. Ahogyan a közelmúlt élelmiszerbotrányai is figyelmeztetnek, nincs meg a három egymás nélkül. Hiába vegetáriánus valaki, ha ellenőrizetlen forrásból, agyonvegyszerezett zöldséget és gyümölcsöt vásárol – ezzel gyakorlatilag semmit nem tett az egészségéért, ami pedig a vegetarianizmussal eredetileg …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az esszenciális zsírsavak fő funkciói

A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési …

Érdekel a cikk folytatása? »

Csokisfondü

A recept 6-8 személyre: 40 dkg keserű, tehát étcsoki 4 evőkanál tejszín 2 evőkanál rum vagy más finom alkohol (gyerekek esetében elhagyható) Tetszés szerinti gyümölcsök, például 1 egész ananász vagy ananászkonzerv 2 keményebb körte 2 banán 2 alma pár szem eper 20 deka aszalt szilva Elkészítése:A gyümölcsöket megmossuk, szükség szerint …

Érdekel a cikk folytatása? »

A béta-karotin és az A vitamin kapcsolata

A növényi forrásokból származó béta-karotint néha az A vitamin provitaminjának nevezik. Megtalálható a növényi ételekben, és lényegében két, végeinél egymáshoz kapcsolódó A-vitaminmolekula alkotja. Ez a tápanyag a sárga vagy narancssárga festékanyagban található meg, melyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Az emberi szervezet könnyeit átalakítja a béta-karotint A-vitaminná. Már 1830-ban elkülönítették …

Érdekel a cikk folytatása? »

2 hét, mínusz 5 kg a Berry-diétával

A Berry-diéta az apró, bogyós gyümölcsök erejére épít, hiszen ezek igazán hatékonyak, ha zsírégetésről van szó. És sok diétával ellentétben nem csak kiegészítőként használja ezeket a gyümölcsöket az étkezésekhez, hanem az egész diéta erre épül. És hogy minek köszönhetik erejüket? Elsősorban a bennük található rengeteg antioxidánsnak, a gyümölcsök közül a …

Érdekel a cikk folytatása? »

D-vitamin (kalciferol) és az angolkór

Ennek a fontos, zsírban oldódó vitaminnak két fő változata van – a D2-Vitamin és a D3-vitamin. A D3-vitamin (kolekalciferol) a bőrben lerakódott koleszterinből alakul ki a napfény hatására, és állati májakból sajtolt olajokban is megtalálható. A D2-vitamin (ergokalciferol) a vitamin vegetáriánus változata, mely az ergoszteron nevű elővitaminból keletkezik ibolyántúli fény …

Érdekel a cikk folytatása? »

„Kiegyensúlyozott étrend”

Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni? A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha …

Érdekel a cikk folytatása? »