Kezdőlap / Tag Archives: immunrendszer (page 3)

Tag Archives: immunrendszer

Immunrendszerünk erősítése

Az immunrendszerünk a leghatékonyabb fegyver a betegségek elleni harcban. Rengeteg olyan tablettát port, italt vehetünk már, amit azzal adnak el, hogy erősíti az immunrendszert. Nem feltétlen van ezekre szükségünk, mert mi is egyszerűen megerősíthetjük szervezetünk védekezőképességét és egészségesek maradhatunk, de ehhez némi életmódbeli változtatásra van szükség. A sok természetes C-vitamin …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyen erősítsük a gyerekek immunrendszerét?

A gyerekek általában jóval többet hiányoznak az iskolából megfázás és influenza miatt, mint a felnőttek a munkahelyről. Imunrendszerük erősítésével nemcsak ezek az általános betegségek, de későbbi egészségi problémák is megelőzhetőek. Amikor egy anyuka szoptat, már akkor az anyatejjel együtt betegségek elleni antitestek kerülnek a gyermek szervezetébe, növelve ellenállóképességét. Adjunk gyermeküknek …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt vesz a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében, a csontok képződésében, valamint a kollagén rostok termelődésében is. Hozzájárul a vörösvérsejtek képződéséhez is, ha folsavval és B12 vitaminnal adagoljuk, valamint segíti a vas felszívódását is, mely megelőzi a vashiányos vérszegénység …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ízületi gyulladás (arthritis)

Mit nevezünk így? Az ízületi gyulladás két legelterjedtebb változata a reumás, illetve a csont-ízületi gyulladás (osteoarthritis). A reumás ízületi gyulladás során az ínszalagok gyulladnak be. Noha a betegség bármelyik ízületet megtámadhatja, a kisebbek, – mint a kéz és a lábfej ízületei – fogékonyabbak. A csont-ízületi gyulladás a forgókban lévő porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Alzheimer-kór

Az emlékezőképesség lassú, fokozatos, visszafordíthatatlan elvesztését jelenti. Mi okozza? Az agy középső területeiből eredő, és a szürkeállományba felnyúló idegeket rendellenes fehérjelerakódások összekuszálják. Ahogy ez a folyamat előrehalad, a sejtekhez oxigént és tápanyagot szállító erek degenerálódnak, és az idegsejtek elhalnak. Az elhalt idegek között csökken az ingerületet szállító kémiai anyagok (az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A stressz és az immunrendszer kapcsolata

Amikor stresszhelyzetbe kerülünk, a szervezetben hatalmas mennyiségű adrenalin kering, felkészítve a testet a vészhelyzetre. A szervezet által felszabadított adrenalint a szakirodalom általában „küzdj meg, vagy menekülj!” (fight or flight) válasznak nevezi. Ez arra készíti fel a szervezetet, hogy megbirkózzon a hirtelen fizikai veszélyekkel, mint például egy baleset vagy bármilyen káros …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védelem a szabad gyökök ellen

A szabad gyökök elleni védelmünket az antioxidánsoknak nevezett különleges mikrotápanyagok jelentik. Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek meg tudják óvni az ételeket – elsősorban a zsírokat és az olajokat – az oxidálódástól, vagyis az avasodástól. Amint az elnevezésükből is kiderül, azáltal nehezítik meg a szervezetünket alkotó anyagok oxidációját, hogy meggátolják egyesülésüket …

Érdekel a cikk folytatása? »

Láncreakció

Kis számban az immunrendszernek is szüksége van szabad gyökökre a betegségeket okozó baktériumok elpusztításához. Másrészt viszont ezek a szabad gyökök instabil molekulák, és úgy próbálják meg visszanyerni egyensúlyukat, hogy reakcióba lépnek a környező testszövettel, következésképp kárt is tesznek benne. Mindezt azért teszik, mert van egy szabad, vagy más néven lekötetlen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért gyengül le az immunrendszerünk?

Talán meglepően hangzik, de az egyik fő bűnös az oxigén. Igen, az oxigén – az az anyag, mely magához az élethez alapvetően fontos. Mindenkinek szüksége van oxigénre ahhoz, hogy életben maradjon, ugyanez az anyag azonban az egészségre veszélyes is lehet. Az oxigénnek két arca van: az egyik jó, a másik …

Érdekel a cikk folytatása? »

Étel allergia

Sok ember gondolja úgy, hogy valamilyen ételre allergiás, pedig az nem is olyan gyakori. A felnőttek 2%-a, a gyerekek 6%-a allergiás bizonyos ételekre, mint például: tojás, hal, rákfélék, olajos magvak, tehéntej, eper, málna, búza, szójabab. Sok ember intoleranciája (nem tudja elviselni) az ételeket, amihez az immunrendszernek semmi köze. Az ételallergia, …

Érdekel a cikk folytatása? »