Kezdőlap / Tag Archives: koleszterin (page 4)

Tag Archives: koleszterin

A koleszterinről mindenkinek

A koleszterinről mindenki tudja, hogy minden emberi és állati sejtben megtalálható. Az is sokak által ismert, hogy a szervezet a májban állítja elő és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe. A vér koleszterin tartalma a cukorbetegség, latin nevén diabetes mellitus, a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Koleszterinszint csökkentése

Nagyon fontos, hogy a háziorvossal folyamatosan ellenőriztessük a koleszterin szintünket meg előzés céljából. Aki nem vesz tudomást a koleszterin-szint növekedéséről, fokozza az érelmeszesedés, és így a szívroham veszélyét. Több évtizede már, hogy a vérkeringési betegségek számának növekedésével a koleszterin az emberi szervezet „első számú közellenségévé” vált. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ismerkedés a Koleszterinel

A koleszterinről szinte mindenki tud mondani valamit. Szinte mindenki fél tőle, és egy ijesztő mumusként gondol rá. Ismerkedjünk meg egy kicsit ezzel a mumussal. C27H46O. Ez a koleszterin kémiai képlete. Ez egy szteránvázas vegyület, ami minden emberi és állati sejtben jelen van. A szervezet a májban állítja elő, és fontos …

Érdekel a cikk folytatása? »

Koleszterin ellen emu hús

A szív és érrendszeri betegségek fő oka a magas koleszterinszint. Magyarországon minden második ember halálához vezet a koleszterin túlzott érszűkítő hatása. Két fajtája van az LDL és a HDL. Ha az LDL koleszterin túl sok a vérben, akkor a fölösleg lerakódik és ily módon, érszűkület alakul ki, mely végül az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Koleszterin diéta

Ha egy ember szervezetében az orvosok magas koleszterinszintet diagnosztizálnak, elsőként diétázást, illetve életmód változtatást ajánlanak a betegnek. Amennyiben ezek nem hoznak változást a vér koleszterinszintjében a gyógyszeres kezelés válik szükségessé, de emellett sem hanyagolható el a diéta és a testmozgás. Egyesek szerint, ha nem változtat valaki az életmódján nem is …

Érdekel a cikk folytatása? »

Koleszterinszint csökkentése

A magas koleszterin- és homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő okozója. Kialakulását sok tényező befolyásolhatja, mint például a helytelen táplálkozás, genetikai öröklődés útján, valamint a mozgásszegény életmód velejárójaként. Magyarországon évente kb. 70.000 ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Ezt a számot a homocisztein méregtelenítés révén csökkenteni lehetne …

Érdekel a cikk folytatása? »

10 dolog a koleszterinről

Első tény, hogy a koleszterinben gazdag ételektől koleszterinünk nem fog az egekbe szökni. Fontos, hogy emellett egyéb tápanyagok is bekerüljenek a szervezetbe, megfelelő mennyiségben fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, elegendő folyadékbevitelünk legyen és rendszeresen mozogjunk. Viszont magas koleszterin szint esetén ajánlatos kevésbé zsíros ételeket fogyasztani. Második tény, hogy létezik jó koleszterin (HDL) …

Érdekel a cikk folytatása? »

A jó és a rossz koleszterin

Egy ember koleszterinszintje lipoproteinekből épül fel, amelyek lehetnek alacsony és magas sűrűségűek. Az alacsony sűrűségű lipoproteineket LDL-nek, a magas sűrűségűeket HDL-nek nevezik. Minden emberben található koleszterin, ez lényegében véve zsír a szervezetünkben. A májban termelődik, és létfontosságú a szervezet számára, mert több hormon alapanyaga. Rossz koleszterinnek az LDL-t tartják, mert …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ha sok van a jóból

A koleszterin szó hallatára mindenkinek a magas koleszterin szint jut eszébe, amely igen csak károsítja az ereket, mert az élfalra lerakódva szűkíti azt. Ez igaz is az úgynevezett „rossz” koleszterinre a LDL-re. De van egy másik koleszterin is, mely a jó oldalon áll, hiszen az érfalra lerakódott koleszterint visszaszállítja a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Koleszterincsökkentő étrend

REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, műzli, korpa, szója vagy vegyes gabonafélék. Dzsemet, méz, vaj – kerülni kell a telítetlen margarinféléket. Alacsony zsírtartalmú tej, joghurt – sovány, csökkentett zsírtartalmú tej és joghurt félék, szójaital. Kerülni kell a teljes tejet, és a …

Érdekel a cikk folytatása? »