Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok (page 4)

Tag Archives: vitaminok

D-vitamin (kalciferol) és az angolkór

Ennek a fontos, zsírban oldódó vitaminnak két fő változata van – a D2-Vitamin és a D3-vitamin. A D3-vitamin (kolekalciferol) a bőrben lerakódott koleszterinből alakul ki a napfény hatására, és állati májakból sajtolt olajokban is megtalálható. A D2-vitamin (ergokalciferol) a vitamin vegetáriánus változata, mely az ergoszteron nevű elővitaminból keletkezik ibolyántúli fény …

Érdekel a cikk folytatása? »

„Kiegyensúlyozott étrend”

Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni? A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha …

Érdekel a cikk folytatása? »

Karcsúság rooibostea segítségével

Táplálkozástudományi szempontból az ideális súly csak hosszú távú étrendmódosítással érhető el. Létezik azonban egy Dél-Afrikából származó teaféle, mely segítségünkre lehet a fogyókúrában. A vörös teaként is emlegetett rooibos tea vitaminokban, ásványi anyagokban igen gazdag, de cserzőanyag tartalma alacsony. Antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja a szervezet öregedési folyamatait, de ezen felül számtalan …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vitaminhiány tünetei

A vízben oldódó vitaminok naponta szükségesek a szervezet számára,mert hosszú távon nem tudja tárolni. A-vitamin hiánya: a bőr szárazzá válik és nagyobb az esélyünk a fertőzésekre és a csontnövekedés is lassulhat. A B-vitamin hiánya :ideggyógyászati, pszichiátriai, emésztőszervi tüneteket okoz.De kielégítő és helyes táplálkozással megfelelő juthat a szervezetbe.B vitamin-hiányt okozhat például …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az étrend és az egészség kapcsolata

A tudósok felfigyeltek az összefüggésre az egészség és bizonyos fajta étrendek között. Például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előkelő helyen szerepel a világranglistán a szívelégtelenségekből eredő elhalálozások számát tekintve. Az étrend mindkét országban nagymértékben finomított, és tele van feldolgozott, magas zsírtartalmú élelmiszerekkel, olyanokkal, mint a hamburgerek, sajtburgerek, hasábkrumplik, tejtermékek és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogamzás előtti táplálkozás

A kutatások azt mutatják, hogy mindaz, amit a fogamzás előtt eszik az ember, hatással lesz a születendő gyermekre is. Michael Crawford professzor tekintélyes mennyiségű vizsgálatot végzett a fogamzás előtti táplálkozás és annak a születendő gyermekre tett hatása terén. 1990-ben Hackneyben megalapították az Agykémiai és Emberi Táplálkozástani Intézetet, és az ott …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kobalamin, mint a vérszegénység vitaminja

A B12-vitamin kobaltartalma miatt kapta a kobalamin nevet. Ez is a vízben oldódó B-komplex tagja, néha úgy emlegetik, mint a „vérszegénység elleni vitamint”, mivel képes megelőzni a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) kialakulását. Felszívódása a bélnedvek „belső tényezőjeként” ismeri vegyület jelenlétének függvénye. Szabadon oldódik a vízben, ezért főzés során elvész. Érzékeny …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Szelén, a Vanádium és a Króm nélkülözhetetlen elemei

Szelén A szelén elnevezés Szelené holdistennő nevéből ered. Ezt a nyomelemet eleinte méregnek tekintették, míg fel nem fedezték, hogy szükséges a májszövet degenerációjának megelőzésére. A szelén fő feladatát a glutation-peroxidáz nevű enzim alkotórészeként hajtja végre. A glutation-peroxidáz antioxidáns, a sejtek közti állomány védi a szabad gyökök által okozott oxidációs károktól. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyógyszerészi tájékoztatás

Amerikában is, ahol a hivatásos egészségügy (amit talán helyesebb lenne hivatásos betegségügynek nevezni) széles rétegek számára elérhető, a modern gyógykezelések egyre növekvő költsége miatt egyre több amerikai fordul az öngyógyítás lehetőségei felé. Ezért cseppet sem meglepő, ha szemben találjuk magunkat hivatásos orvosok ellenvéleményével, hisz az ő megélhetésük forog kockán, amikor …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az E-vitamin (tokoferol) és a fizikai teljesítőképesség

A zsírban oldódó E-vitamint felfedezésekor az állatok termékenységét fokozó vegyületnek tekintették, de funkcióiról való ismereteink azóta rohamosan bővültek. Sok kutatás folyt és folyik az E-vitamin esetleges gyógyászati és megelőző használatával kapcsolatban. Több különféle tokoferolt ismerünk, melyeket összefoglaló néven E-vitaminnak hívunk. Maga a tokoferol név két görög szót rejt – a …

Érdekel a cikk folytatása? »