Diéta?

Az örök vidám, jó kedélyű kövér emberről kialakult általános kép ellenére ideje szembenézni a ténnyel, hogy az elhízás életveszélyes. Az állapot, amelyről többek között a 30 feletti testtömegindex (a magasság és a testsúly viszonyszáma, angol rövidítéssel GMI) árulkodik, nemcsak a szív-ér rendszeri betegségek, az infarktus, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, hanem bizonyos rákbetegségek tekintetében is fontos kockázati tényező.
A probléma világszerte sok millió embert érint, és a számuk egyre nő.
Azt gondolhatnánk, magától érthető, hogy kevesebbet kell enni. Ez így is van, de nem mindegy, hogy hogyan fogunk a dologhoz. A legtöbben éheztetik magukat, vagy kampányszerű radikális diétákkal próbálkoznak, mindhiába.
Egyes kutatók szerint, amikor fogyunk, zsírsejtjeink összezsugorodnak, s ezáltal csökken a leptin nevű étvágycsökkentő vegyület vérbe jutó mennyisége. Amikor a leptin szintje egy bizonyos, genetikailag meghatározott határérték alá süllyed, az agy olyan hormonok termelésében kezd, amelyek fokozzák az étvágyat. Ezt neveztük bumeráng- vagy az angolból kölcsönzött orvosi szóval „rebound”- effektusnak: az eredményes fogyókúra után igen hamar még többet hízunk vissza, mint amennyit sikerült leadni.
Ez a mechanizmus segített az ősembernek túlélni az éhínséget. Noha az akkori ragadozók igen veszélyesek voltak, a modern koriak, a gyors-ételek és más zsíros, energia-dús táplálékok forgalmazói és reklámozói számára ugyanolyan könnyű prédák vagyunk, hiszen mint minden élőlényt, bennünket is evésre (és táplálékraktározásra!) programozott be a természet.
Imre egy jó hír azoknak, akik képesek ellenállni a gyorsbüfék csábításának: amikor 38 leggyakoribb élelmiszert tesztnek vettetek alá, kiderült, hogy a fehérjékben és élelmi rostokban gazdag táplálékok sokkal laktatóbbak, mint a zsírosak. Egész pontosan a rágcsálnivalók, desszertek és más zsíros ennivalók mind közül a legkevésbé laktatóak, ami magyarázat lehet arra, miért érezzük úgy, hogy ezekből sokat kell magunkba tömnünk. Nem kell tehát koplalnunk, eleget ehetünk a jóllakottság eléréséhez anélkül is, hogy ez túl sok zsír és energia bevitelével járna.
Az evés továbbra is élvezetes marad, ha az ízletes és egyben laktató táplálékoz részesítjük előnyben. A tápanyagszegény fehér rizs, a hizlaló hamburger meg a porlevesek helyett voksoljunk a rostokban és tápanyagokban gazdag hántolatlan rizsre, a búza-töretes salátára és zöldséglevesre.
A fogyás ne éhezést, hanem egészségesen kiadós táplálkozást jelentsen.

Leküzdhetetlen szenvedély?

Sokak számára ellenállhatatlan kísértést jelent odahaza az élelemmel teli hűtőszekrény, spájz vagy a süteményestál, netán amikor úton vannak, a különféle gyorséttermek.
E vonzalom okát ma már a szakemberek is sejtik. Vizsgálatok szerint a kényszeres evésért az agynak ugyanaz a része felelős, amely az érzelmeket irányítja, és amelyhez a drogfüggőség is köthető. Akik ezzel a problémával küszködnek, nem azért falnak mert éhesek, hanem a lelki egyensúlyukat igyekeznek helyrebillenteni. Újabb kutatások kezdeti eredményei szerint az elhízottak esetében a normálisnál lényegesen erőteljesebb aktivitás észlelhető az agynak, a szájnak és a nyelvnek beidegződő részeiben, ami arra utal, hogy a kövér emberek fogékonyabbak az evés,
az ételek nyújtotta gyönyörökre.

Laktató marketing

Ha a táplálkozástudomány előrukkol egy új felfedezéssel, az élelmiszeripar rögtön reagál.
Az új sztárok az olyan ennivalók és italok, amelyekkel hosszabb időre jóllakhatunk.
Többségük fehérjék és élelmi rostok kombinációja- két élelmi anyagé, amelyek a zsíroknál tartósabban és sokkal kevesebb energia bevitelével tartják kordában az éhségérzetet. Az igény nyilvánvaló: sokan szinte állandóan fogyókúráznak, emiatt egyfolytában enni szeretnének, és az ételek megvonása miatt levertté, sőt depresszióssá válnak. Ők az új hadjárat hálás célközönsége. Persze van egy jól bevált „házi” módszer is: együnk minél több rostdús táplálékot, és minden étkezés során fogyasszunk némi fehérjét.

Fogyasszunk minden nap rostokban gazdag hántolatlan szemes terményeket, hüvelyeseket, gyümölcsöt, friss salátaféléket, nyers zöldséget, halat, csirkét, dióféléket, tejterméket, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztaféléket.
Ha ezeket az élelmiszereket részesítjük előnybe minden nap (nem csak kampányszerűen)
megőrizhetjük ideális testsúlyunkat, nem utolsósorban egészségünket is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás