Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Dorsalgia oka és tünetei

Dorsalgia oka és tünetei

A mai rohanó világban már meg se tudjuk állapítani mikor és mink fáj igazán, mert minden egyes kis fájdalom átsugárzódik más területekre.
A derekunk és a fölötti fájdalom igen gyakorivá válhat egyszerűen a sok munkától legyen az fizikai vagy szellemi , de lehet egy betegség előzménye vagy következménye is. Ez a fájdalmi pont kialakulhat a hát és a gerinc izmainak, idegeinek, csontjainak, ízületeinek a részén. Általános helyi meghatározás alapján kialakulhat nyaki fájdalom, felső és alsó fájdalom azaz derékfájás, vagy farok csonti fájdalom is. Sokféle típusa van lehet akkut vagy krónikus,de koncentrálódhat egy helyre, vagy átsugározhat más területekre is, emellett a fájdalom érzet lehet tompa vagy éles, szúró, vagy égető érzés is. Az oka lehet trauma, fertőzés, daganat, genetikai vagy más káros elváltozás. Sokszor az elhízás és a helytelen táplálkozás illetve a hirtelen súlynövekedés felelhet a fájdalomért. Sok esetben viszont akiknek nincsenek súlyproblémáik azoknak a gerincoszlop csigolyáinak vagy az általuk körbezárt gerincvelő valamely rendellenessége, betegsége okozhatja. A csontritkulás mint krónikus degeneratív ok is előfordulhat ezt hívják csontráknak. Ha a gerinc velő fertőző betegségeként alakul ki azt hívjuk tályognak. Trauma következményeként gerinctörés, izomhúzódás, a hát túlterhelése, porckorongsérv, zúzódás, sportsérülések, és ficamok alakulhatnak ki. Esetlegesen a hasi vagy medence környéki fájdalom is kihat a hátunkra ez inkább a terhes nőknél jellemző hiszen a hirtelen súlynövekedés és az , hogy egy helyre összpontosul a súly a gyermek a pocakban így ez nagyon megterhelő a hátnak, de ne felejtsük el a szülés utáni állapotot amikor a tej miatt megnövekednek a mellek, és akinek túl nagy lesz annak húzza a hátát bár ez nem csak kismamáknál fordulhat elő. Néha az ok és tünet megegyezik és ezért nem is tudjuk mi a bajunk.
Mivel ez a fájdalom nagyon összetett ezért minden esetben meg kell vizsgáltatni egy szakértővel mert lehet egy súlyos betegség elő jele is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás