Dunakeszi

A fővárosból kifelé autózva, a 2 sz. főút mentén, először Dunakeszit érintjük.
A Duna-völgyből enyhén kiemelkedő dombon messziről feltűnik a kéttornyú barokk templom sziluettje. A sűrű járatú vonatokkal percek alatt elérhető város ma már ipari szolgáltatási szerepkört lát el Budapest szomszédságában. A század elején, s azt követően épült Duna menti nyaralóházak, villák, e kies táj turisztikai értékeit dicsérik ma is.
A településhez tartozik a vele egybeépült, valamikor önálló település, Alag. A két településrész közül Alag a régebbi, melynek területén XIII. századi román stílusú körtemplom romjai láthatóak. Ezt a XV. században gótikus stílusban átépítették, mára ennek is csak a 3 méter magas falmaradványa áll. Alagon működik az egyetlen magyar versenyló tréningtelep. A magyar lovasegylet első elnöke – gróf Széchenyi István – gondolatát megvalósító utódok angol mintára, a kor színvonalát megelőző technikákkal, a kontinens legmodernebb edzőközpontját építették ki Alagon. Az alapítás – dátuma 1890 – a mártír miniszterelnök fia, gróf Batthyány Elemér nevéhez fűződik.
Dunakeszi ma is büszkén őrzi versenylovas hagyományait. Az izolált alagi őspark 170 hektárján 360 versenylovat készítenek fel, a budapesti, bécsi, hamburgi versenyekre, és minden tavasszal újra lendül a starter zászlaja, jelezve az alagi lovasmajális kezdetét.
A város látképének meghatározó eleme a Szent Mihály tiszteletére szentelt, kéttornyú római katolikus templom, amely 1944-ben épült Oszvaldik Gyula tervei alapján (Szent I. u. 35.). Az egyhajós templom bal oldalán találhatjuk az egykori barokk templomot. Ma kápolna. 1756-ban építtette Grassalkovich Antal. A belső még ma is tükrözi a Grassalkovich alapítású templomok mozgalmasságát, ovális alakú hajóját kupolaboltozat fedi. Falát toszkán pilaszterek tagolják, a karzat mellvédje ívesen előre ugrik. Az újabb templomot színes üvegablakok díszítik.
Városképi szempontból érdekes a 2. sz. út és a vasút között látható – a század elején egységes stílusban épült – MÁV lakótelep.
A Duna-parton a horányi révátkelőnél láthatjuk a Traianus császárkorabeli római híd és a Ua(entinianus császár idejéből (IV, század) származó római őrtorony maradványát.
A város északi szélén bekötőút vezet a komphoz, mely a Váci Duna-ágon át a Szentendrei-szigetre, Horányba közlekedik.
Dunakeszin kemping, több panzió működik, a Duna-partján evezős kikötőhelyek vannak. Elsősorban a horgászokat vonzza a volt tőzeg és kavicsbányatavak napfényben ragyogó vízfelülete.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás