Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Egészséges fogyás

Egészséges fogyás

Az elhízás korunk egyik népbetegsége. Emellett a média azt sugározza felénk, hogy csak az a jó, ha valaki karcsú, sehol semmi zsír… E kettő eredménye a „fogyási mánia”, ami nagyon is jellemző a ma emberére, legyen nő vagy férfi, fiatal vagy idős. Szükségszerű, hogy létrejött egy szolgáltatói szektor, ami a fogyni kívánók széles körét igyekszik kiszolgálni. De vajon minden lehet jó, ami fogyaszt?
Lépten-nyomon belebotlunk olyan hirdetésekbe, ahol a kínált termékek biztos és gyors fogyást eredményeznek, persze többnyire mindezt csillagászati áron. A sok kétségbeesett túlsúlyos pedig kipróbál mindent, csak hogy fogyhasson egy-két kilót. Azonban nem árt az óvatosság, és elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk az egészségünket, hiszen általában az a fogyás célja is, hogy jobb formába hozzuk testünket. Először is alapszabályként elmondható, hogy ami könnyen megy, az bizony könnyen is jön vissza. Vagyis a lassabb fogyás hosszú távon eredményesebb lesz, mint a gyors, az így eltüntetett kilók valószínűleg nem, vagy csak nagy sokára fognak visszajönni. Másodszor: nem elegendő egyszer egy pár hetes kúrát elvégezni. Ha meg is akarjuk őrizni alakunkat, akkor célszerűbb tartós életmódváltásban gondolkodni. Amennyiben a választott diéta eredményre vezetett, akkor tartsuk meg! Lehet, hogy nem olyan szigorúsággal, mint a tényleges fogyás alatt, de úgy lesz tartós a hatás, ha nem állunk vissza a régi étrendhez. Harmadszor: testmozgás, testmozgás, testmozgás. Az igazán hatékony fogyókúrás módszerek mind csak a mozgással válnak teljessé. Persze enélkül is le lehet fogyni, de jóval nehezebb, és nem biztos, hogy együtt jön vele a fittség érzete is – amit pedig elvár az ember, ha megszabadul néhány fölösleges kilótól.
Az étrendbeli változtatásnál elég, ha néhány alapszabályt észbe vésünk. Száműzzük a finomított szénhidrátokat a konyhánkból és a tányérunkból (ilyen a finomliszt, a kristálycukor), helyette fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, édesítésre használjunk mézet, teljes nádcukrot vagy nyírfacukrot (persze azért ezeket is módjával). Számtalan olyan gabonaféle létezik, ami a hétköznapi konyhákban nem található meg, mint például a köles, a hajdina, a quinoa, de ne feledkezzünk meg a zabról és az árpáról sem. Ezekkel változatossá tehetők az ételeink. Ezen kívül a zsírokat is csak óvatosan kezeljük. Használjunk növényi olajokat, mert ezek telítetlen zsírsavakban gazdagok. (A telített zsírok fogyasztása megnöveli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.) Nem szabad azt gondolni, hogy aki fogyókúrázni akar, az nem ehet egy jót. Rengeteg olyan ízletes étel van, amit fogyaszthatunk anélkül, hogy bűntudatot kéne éreznünk.
Összegezve: fogyjunk, de ne bármi áron! Az egészségünk legyen mindig az elsődleges szempont, és ne legyünk türelmetlenek!
Jó fogyást!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás