Eperallergia

Az eperallergia viszonylag sok embert érint. Ha eperfogyasztás után szánk és nyelvünk bedagad, bőrünkön csalánkiütések jelennek meg, akkor nagy a valószínűsége, hogy ezt az eperallergia váltotta ki. Az egyetlen mód, hogy távol tartsuk a nem kívánt reakciókat az az, hogy elkerüljük ezt a gyümölcsöt.
Az allergiás reakció akkor jön létre, ha az immunrendszer az eper bizonyos fehérjéit károsként azonosítja. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a fehérje az eper piros színével áll összefüggésben. Ráadásul ezek a fehérjék hasonló szerkezetűek, mint a nyírfa pollenjei, így aki pollenallergiás, lehetséges, hogy az eperre is az.
Az eperallergia tünetei a száj, a nyelv és a torok bedagadása, de okozhat bőrviszketést, csalánkiütést és hólyagokat is a bőrön, valamint könnyezést és hasmenést is. Ritka és igen súlyos esetben képes anafilaxiás sokkot kiváltani, aminek a megszüntetéséhez adrenalinra van szükség.
Az eperallergia allergiavizsgálattal kimutatható. Az eper a Rosaceae családba tartozik, akárcsak az alma, a mandula, az őszibarack, a szilva, vagy a körte. Ha az előbbi gyümölcsökre allergiásak vagyunk, akkor lehet, hogy az eperre is. Annak, akinek eperallergiája van, távol kell tartania magát mind az epertől, mind az epret tartalmazó ételektől, epres édességektől, lekvártól, cukorkától, egyes kozmetikumoktól, amelyekben eperkivonat lehet.
Fokozatos hozzászoktatással sokszor elmúlik az allergia is. Ám ha anafilaxiás sokkot kap tőle valaki, akkor szükség lehet kórházi ellátásra is.
Tudósok azzal is kísérleteznek, hogy olyan epret állítsanak elő, melyben nem található meg az allergiázó fehérje.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás