Kezdőlap / Társadalom / Eskövő / Esküvő: a tanú feladatai

Esküvő: a tanú feladatai

A menyasszony és a vőlegény mellett jelentős szerepe van az esküvői tanúknak is, sok feladatot kell ellátniuk, sok felelősség van rájuk bízva, de egyben a felkérés nagy megtiszteltetést is jelent számukra. A jegyespár bárkit megkérhet a feladatra, általában valamelyik rokonra, vagy barátra esik a választás.
A házasság előtti utolsó fontos lépés, a legény- illetve leánybúcsú megszervezéséből jelentős hányadot ő végez: gondoskodik róla, hogy a távolról érkezett meghívottak el legyenek szállásolva, összeszedi a szervezéshez szükséges pénz, gondoskodik a búcsú programjáról.
Hivatalos feladata, hogy az ifjú párhoz hasonlóan neki is alá kell írnia a polgármesteri hivatalban az anyakönyvet, de emellett a vőlegénnyel együtt az ő a felelős a gyűrűért is valamint segíthet a vendégek eligazításában, gondoskodhat a házasságkötési ceremónián az örömszülőknek szánt virágokról. A templomi szertartás alatt a menyasszony tanúja fogja a virágcsokrot. A vőlegény tanújának feladata még a koszorúslányok kíséretét „biztosítani” is. Az esküvőszervezés során is felkérhetik apróbb feladatokra, mint például a vendégek fuvarozása, vagy a kölcsönzött ruhák visszajuttatása.
A lakodalomban a tanú az, aki elmondja az első pohárköszöntőt, üdvözli a vendégeket, mond pár szót az ifjú párról, esetleg tanácsokkal látja el őket az előttük álló közös élethez, és sok boldogságot kíván nekik.
Ezután pedig természetesen, mint ez esküvő egyik „hivatalos” szereplője, részt vesz a tréfás játékokban, sőt általában nagy része van azok kitalálásában. Táncba viszi a menyasszonyt és a koszorúslányokat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vendégajándék-köszönetajándék

A köszönetajándék egy olyan ajándéktárgy, mellyel az ifjú pár kedveskedik a násznépnek! Egy aranyos, kedves …

Hozzászólás