Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Figyelmes étkezéssel a fogyásért

Figyelmes étkezéssel a fogyásért

Rohanó világban élünk, sokan az étkezésünkre sem fordítunk kellő figyelmet. Eszünk munkába rohanás közben, vagy munka alatt az asztalunknál, otthon pedig a tévé vagy a számítógép előtt. Mindennek az eredménye az, hogy sokkal többet eszünk, mint amennyit kellene, és még csak azt sem tudjuk, ízlik-e az az étel, nem hogy örömünket lelnénk benne.
Próbáljuk ezt a szokást figyelmes étkezéssel felcserélni: törődjünk azzal, mit eszünk, ízleljünk meg minden falatot, válasszunk olyan ételeket, amelyek élvezetesek számunkra és táplálóak is egyben. A figyelmes étkezés segít a fogyásban és abban, hogy elért súlyunkat megtartsuk. Lássuk, mit tehetünk ennek érdekében.
Nem mindegy, hogyan és hol eszünk. Figyeljünk oda a környezetre. Lassan együnk, élvezzük az étel illatát és állagát is. Ha közben valami másra gondolunk, próbáljuk figyelmünket visszaterelni az ételünkre és annak ízére.
Kerüljünk más tevékenységeket étkezés közben. Ha lehet, ne együnk munka közben, tv-nézés és olvasás alatt, a számítógépnél, vagy ha vezetünk. Így könnyű ugyanis túlennünk magunkat.
Rágjuk meg alaposan az ételt. Próbáljunk minden falatot alaposan, kb. 3O-szor megrágni, mielőtt lenyelnénk. Szánjunk több időt arra, hogy élvezzük az ízeket.
Próbáljunk ki új dolgokat, hogy jobban az étkezésre összpontosíthassunk. Ne a szokásos evőeszközt használjuk, vagy szerezzünk be evőpálcikát.
Hagyjuk abba, mielőtt teljesen jóllaktunk volna. Nem kell mindent megennünk, ami előttünk van, eltehetjük későbbre például. Időbe telik ugyanis, amíg eljut az agyhoz a jelzés arról, hogy elég volt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás