Fonalféreg

A fonalféreg pici, cérnaszerű, körülbelül 1 cm hosszú féreg. Fertőzött étellel jut be a szervezetbe, és a belekben él. Éjszakánként kimászik a végbélnyílás köré petéket rakni, s ezzel heves viszketést okoz. Gyakran előfordul a gyermekeknél, és bár ártalmatlan, a viszketés nagyon kellemetlen lehet. Kislányoknál a hüvelybe is előremászhatnak. Tünetek: heves viszketés a végbélnyílás körül, mely éjszaka fokozódik; pici, fehér férgek jelennek meg a székletben.
Mit tehetünk? Próbáljuk megakadályozni a vakaródzást, annak érdekében, hogy ne jöjjön létre gyulladásba a bőr az érintett területeken. Vágjuk rövidre a gyermek körmét, ezzel is megakadályozva a vakaródzást, illetve azt, hogy pete jusson a körme alá, és ezzel ne fertőzhesse vissza magát, esetleg másoknak se adja tovább a betegséget. Ügyeljünk arra, hogy az egész család alaposan mosson kezet étkezések előtt és vécéhasználat után; a körmöket körömkefével tisztítsuk. Ha a gyermek már nem visel pelenkát, adjunk rá pizsamát, vagy bugyit a hálóing alá. A bugyit, vagy pizsamanadrágot naponta cseréljük, fertőtlenítve mossuk ki, és forró vasalóval vasaljuk át, ezzel is elpusztítva a rákerült petéket, vagy férgeket. Az ágyneműjét is naponta cseréljük, és nagyon forró vízben mossuk, öblítsük ki. Ha a gyermeknek viszket a feneke, fektessük meztelenül a térdünkre, ha a végbélnyílásnál kis fehér férgeket találunk, nedves vattával töröljük le.
Az orvos valószínűleg az egész családnak felír majd féregölő gyógyszert. A fertőzött egyéneknek felírhat kenőcsöt is a végbél vagy a hüvely körüli gyulladás csillapítására.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás