Gyes

Ismét 3 éves a Gyed. :)
Iker gyermekeknél továbbra is tankötelessé válás évének végéig a tartósan beteg vagy a súlyosan fogyatékos gyerekeknél 10 éves korig jár a segély.
A 3 éves időtartam azokra vonatkozik , akik 2010. április 30. után születtek.

A GYES összege
A GYES havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimummal, függetlenül attól, hogy hány gyermeket nevel valaki. Ez 2011.-ben bruttó 28 500 Ft.
2 gyermek esetén 2%-ával, 3 gyermek esetén 3%-ával, 4 gyermek esetén 4%-ával, 5 gyermek esetén 5%-ával, 6 gyermek esetén 6%-ával nő a gyes.

Munkavégzés GYES mellett
Újra bevezették,hogy aki gyes mellett dolgozik,annak nincs kieső jövedelme amit pótolni kellene.
Munkát vállalni a gyermek 1 életévet betöltése után lehet. A törvény szerint heti maximum 30 órát és részmunka idős munkát vállalhat a szülő. Ha otthon végzel munkát, akkor ez kivétel, ott nincs időkorlát.
Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeknél szintén időkorlát nélkül dolgozhat a szülő. Iker gyermekeknél azzal a megkötéssel,hogy csak egy gyermek után kap gyermekgondozási segélyt.
Aki 2010. december 30-én kereső tevékenységet folytat Gyes mellett, 2011. március 31.-ig feltételek nélkül dolgozhat és később dönthet, hogy a továbbiakban Gyes mellett részmunkaidőben vagy Gyest visszamondva, teljes munkaidőben fog dolgozni.

Módosultak a nagyszülői segélyre vonatkozó rendelkezések is.
Nagyszülő továbbra is dolgozhat de szintén csak ha a gyermek betölti a 3 életévet. Azonban időtartama 4 óra helyett 30 órára emelkedett.

Örökbefogadói gyes
Aki 3 és 6 éves kor közötti gyermeket fogad örökbe igényelhet fél éven keresztül örökbefogadói Gyest, azaz fél évig otthon maradhat gyermekével, mind ez elősegíti a sérült kisgyermekek hazai örökbefogadását.
Ha három év alatti gyermeket fogad valaki örökbe, az általános fentebb ismertetett szabályok érvényesek a GYES-re.
A szabályozás összhangja érdekében a GYET mellett végezhető kereső tevékenység időtartama is heti 30 órában került meghatározásra.

Anyasági támogatás
Ez a törvény csakis kizárólag a magyar állampolgárságot megkapó anyákra vonatkozik.

Családi pótlék
Ha a bíróság úgy dönt az elhelyezésről hogy egyenlő időszakban mind a két félnél van, akkor nem lehet megállapítani kit illeti meg a családi pótlék. Törvény lehetővé teszi, tehát hogy mint a két fél jogosult a családi pótlékra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Babás szórakozások

A várva várt Pocaklakó megérkezett. Eltelt az első pár hét, hónap, apunak letelt a szabadsága, …

Hozzászólás