Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Gyógyszerallergiák

Gyógyszerallergiák

Sok gyógyszernek vannak komoly mellékhatásai, de van olyan is, amelyik komoly allergiás reakciót vált ki egyeseknél. Az allergia az immunrendszer reakciója: a gyógyszert szervezet ellenségesnek ítéli meg, és különböző anyagokat, például hisztamint szabadít fel, hogy eltávolítsa a testből.
A gyógyszerallergia tünetei az enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. Még ha nem is allergiás rá, de sok ember irritációt vagy gyomorproblémákat észlel egyes gyógyszerek szedésekor. A csalánkiütés, hólyagok a bőrön, szemviszketés, viszkető száj és torok minden bizonnyal az allergia jelei. Súlyosabb tünetek a légzési nehézségek, a bőr elkékülése, szédülés, ájulás, nagyfokú szorongás és zavartság, gyors szívverés, hányás, hasmenés.
A legtöbben a penicillinre allergiásak, de más antibiotikumok is kiválthatnak hasonló reakciókat, vagy például a barbiturátok, antikonvulzív szerek, az inzulin és jód.
A diagnózishoz az orvos megnézi a kórelőzményeket és a tüneteket. Ha arra gyanakszik, hogy penicillinérzékenyek vagyunk, lehet, hogy bőrtesztet végeztet, ám ha nagyon súlyos reakciót váltott ki valamilyen gyógyszer, a teszt is veszélyes lehet, így azt egyszerűen kizárhatja a kezelésből.
A gyógyszerallergiáknál az elsődleges cél reakciók csökkentése, ami történhet antihisztaminokkal vagy kortikoszteroidokkal, köhögésre viszont hörgőtágítót írhatnak fel. Ritka esetben a penicillinallergiát hozzászoktatással szüntetik meg, nagyon kicsi adagokkal kezdve, majd nagyobbakkal folytatva. Ha súlyos az allergiánk, akkor viszont mindenképp más antibiotikumot választanak számunkra. Ha allergiásak vagyunk valamilyen gyógyszerre, arról az orvost mindig tájékoztatnunk kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás