Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Ha uborka, akkor kovászos

Ha uborka, akkor kovászos

A kovászos uborka fontos hozzávalója a nyárnak. Nem lehet eleget enni belőle, gyakorlatilag az ételek kiválasztásának is az lesz ilyentájt a fő motivációja: „mindegy mi, csak passzoljon hozzá a kovászos uborka”. De ha nem illik az sem baj, előételnek, levezetésnek bármikor lecsúszhat egy-két darab.
Ha a recepteket nézzük, hogy is lehetne a „kovi ubi” kivétel a többi eledel közül, ugyanis számtalan praktika létezik, mindenki a saját módszerére esküszik. No de azért az alap, az elindulás ugyanaz. Hozzávalók: uborka, kapor, fokhagyma, só, kenyér, de lehet még tenni bele tormát, babérlevelet is.
10-15 centiméteres hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan meg kell mosni, majd vágjuk le a végüket. Ezután minden uborkát vágjunk majdnem a teljes hosszában ketté, majd ismételjük meg ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban. Egy kettő-öt literes üvegben helyezzük el az uborkákat szorosan egymás mellé, tegyük közéjük a tisztára mosott kaprot és egy–két gerezd foghagymát is. A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret. A felöntőlé készítésekor minden liter vízhez adjunk 3-4 dkg sót, forraljuk fel, majd amikor visszahűlt 40-50 fokosra, akkor öntsük az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyjunk helyet a folyadék erjedése miatti „futásnak” is). A forralásról sem egyeznek a nézetek, van olyan, aki tisztán sóval elkevert hideg vízzel önti le az uborkát. Mindegy melyik módszert választjuk, az üveget le kell takarni egy tiszta tányérral, és tegyük ki a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hőmérséklet ingadozást, ezért éjszakára lehetőség szerint vigyük fedett helyre. 3-4 nap alatt már ehetővé válik, ilyenkor szedjük ki az uborkát, szűrjük le a levét, s abba visszatéve rakjuk a jégszekrénybe. Így még 10-20 napig ehetjük, de sokan az uborka hideg levét is megisszák hűsítőként. Egyes leírások szerint, ha a lé minden literjéhez még teszünk fél gramm timsót is, akkor az uborka kifejezetten ropogós lesz.
A kovászos uborkánkat aztán felhasználhatjuk saláta-alapanyagként is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Almaecet

Az almaecetről sokunknak a fogyókúra jut eszünkbe. Valóban sokan alkalmazzák sikerrel, de azon kívül, hogy …

Hozzászólás