Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hazánk „arany” forrásai

Hazánk „arany” forrásai

Már az ősember figyelmét is magára vonta a föld mélyéből korlátlan mennyiségben áramló meleg víz, amelyet ösztönösen tisztításra és fájdalmainak csillapítására használt. Ötezer éves fürdőkultúráról beszélnek az Indus folyó melletti romok. Az antik fürdőkultúrát a rómaiak birodalmuk minden zugába elvitték, minden városban voltak nyilvános fürdők.
Gyógyvizekben hazánk Európa egyik leggazdagabb országa, 85 helyen, majdnem háromszáz gyógyvízforrást tartanak nyilván.
Az orvosok szerint a fürdő olyan, mint a gyógyszer: megfelelő adagolásban gyógyít, túl- és helytelenül adagolva káros. A gyógyvizekben különböző anyagok találhatók oldott állapotban, többek között kalcium, fluor, magnézium, vas, mész, só és radioaktív anyagok. Az eltérő összetétel és a hőfok határozza meg, hogy milyen gyógyhatású a víz.
Hogyan gyógyítanak a vizek?
A vízben oldott anyagok egy része a bőrt izgatja, más részük bejut a bőr felszíni rétegeibe, s megváltoztatva a bőr kémiai összetételét, hatást gyakorol az egész szervezetre. Nagyon fontos a gyógyvizek hőhatása is.
A meleg fürdő 39-40 °C hőmérsékletű víz, amelynek hatására
a bőr erei – átmeneti szűkület után – kitágulnak. A szív gyorsabban kezd dolgozni, hogy fenn tudja tartani a megnagyobbodott vérpálya keringését. Ez átmenetileg vérnyomás-emelkedést okoz, amely például a magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten káros. Ők langyos vízben kezdjenek fürödni, és csak fokozatosan keverjenek hozzá forróbbat. Nehogy azt higgyék az alacsony vérnyomásúak, hogy nekik viszont jó a meleg fürdő. Ha hosszabb ideig vannak a meleg vízben, az értágító hatás érvényesül, és bizony ők is rosszul lesznek. Legjobb, ha a fejükre vizes borogatást tesznek.
A meleg fürdő csillapítja az ízületek és az izmok fájdalmait, oldja az izomgörcsöt, viszont elősegíti a gyulladást.
Bizonyára sokan észrevették, ha hosszú ideig fürdenek meleg vízben, akkor gyengék, bágyadtak lesznek. Ezért meleg vízben ne legyünk 5-10 percnél tovább. Felfrissít a langyos zuhany és a kiadós pihenés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás