Kezdőlap / Egészség és fitness / Hétlépcsős méregtelenítés – tisztulj meg Te is!

Hétlépcsős méregtelenítés – tisztulj meg Te is!

A nyaralásból megérkezve talán sokan érezhetik úgy, hogy keveset foglalkoztak azzal, hogy mit ettek meg, milyen mennyiségben és az milyen hatást gyakorolt a szervezetre. Ha még pár kilóval nehezebb is lettél, annál sürgetőbb visszanyerni a régi alakot, helyreállítani a táplálkozási menetedet.
A méregtelenítés egyrészt felkészít a fogyókúrára, másrészt belülről tisztít meg, ami az egészségedhez hozzájárul. Évente úgy két-három alkalommal ajánlott elvégezni egy méregtelenítő kúrát. Az itt leírt módszer csupán egy a sok közül, ez hét napig tart, ez idő alatt szigorúan követni kell a napról napra beosztott étrendet.

1. nap – Csak folyadék
Az első nap a legnehezebb, mert semmiféle ételt nem vihetünk be, csupán folyadékot (ami lehet víz, gyümölcslé, lúgos tea) és natúr joghurtot, ezen kívül kevés lédús gyümölcsöt. Éppen ezért lehetőleg ne egy nehéz munkanapra időzítjük az első napot, hiszen nem bírnánk, kimerülne a szervezetünk, vagy nem állnánk ellen és mégis ennénk pár falatot.

2. nap – Folyadék, gyümölcs, gabonaféle
Második napon már növelhetjük a bevitelt, de ugyanúgy fontos a sok-sok folyadék, amire legalkalmasabb a tiszta szénsavmentes ásványvíz. Emellett gyümölcsöt, zöldséget (akár saláta formájában is) fogyasszunk, valamint gabonaféléket, amire legalkalmasabb egy tál natúr müzli tejjel, gyümölcslével, vagy joghurttal.

3. nap – Folyadékok, gabonafélék, könnyű ételek
Hasonlóan a második naphoz, ezen a napon is a hangsúly a folyadékon kell, hogy legyen, de már ehetünk egy kis héjában sült krumplit, gyümölcsjoghurtot, teljes kiőrlésű kenyeret zsírszegény sajttal és természetesen sok gabonafélét.

4. nap – Könnyű levesek, barna rizs
Ebédre készítsünk könnyű gyümölcs, vagy zöldséglevest, vacsorára és reggelire főzzünk ki egy kis barnarizst, amit keverjünk össze különféle gyümölcsökkel reggel, este pedig zöldségekkel (pl. sárgarépa, saláta stb.). Gondoskodjunk napközben a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről.

5. nap – Hangsúly a gyümölcsön
Helyezzük a hangsúlyt a gyümölcsökre, készítsünk egy finom salátát sokféle ízletes gyümölcsből, pl. kivi, ananász, őszibarack, banán, citrom, alma. Emellett fogyasszunk az eddigieknél nagyobb mennyiségben teljes kiőrlésű kenyeret például megpirítva. A nap során ügyeljünk a folyadékbevitelre!

6. nap – Könnyű főtt ételek, gabonafélék, joghurtok
A hatodik napon már készíthetünk könnyű kis főtt ételeket, de kis adagban és lassan együk meg. A reggeli és a vacsora gabonafélékből, zöldség-gyümölcsből és joghurtból álljon.

7. nap – Hal
Együnk egy kis halat, de könnyű, ne megterhelő legyen és ne nagy adag, hiszen az elmúlt napokban igen keveset ettünk. A köztes étkezésekben továbbra is kapjon hangsúlyt a lédús zöldség és gyümölcs.

A hetedik nap után lassan, fokozatosan álljunk vissza a mindennapi étkezéshez, de ügyeljünk rá, hogy lehetőleg soha ne fogyasszunk túl megterhelő ételeket, naponta igyunk legalább hét-nyolc pohár vizet és sok vitamint juttassunk be szervezetünkbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás