Hévíz

Zala megyében, a Dunántúl középső sávjának nyugati részén, a Balaton északi partján helyezkedik el. 1999 szeptemberében felavatták az új sportcentrumot és a modern, tágas városházát. A XXI. század elején Hévíz Magyarország és Európa egyik legkedveltebb és legjelentősebb gyógy-idegenforgalmi központja. Rengeteg látványosság található.
Az első fürdőházakat 1795-ben Festetics György építtette.
Hévízi Gyógytó – 4,44 hektáros felszínű, tőzegmedrű forrástó 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik. Itt a víz sajátos összetétele és az iszap eredményezik a tó gyógyító erejét. A reumás és mozgásszervi betegek gyógyításában utánozhatatlan a tó.
Másik természeti érték a védett vadgesztenye fákkal körülvett szanatórium parkja. Ezen a fajon kívül külön meg kell említeni a kaukázusi és a kolorádói jegenyefenyőt, az ezüst-, sima-, luc-, erdei-, fekete- és páfrányfenyőt és a tiszafát.
Sétálhat az ember a Zalai-dombság lankáin vagy járhatja a természetet a Keszthelyi-hegység erdeiben, Hévíz környéke szinte kínálja magát egy kiadós túrára. Régi pincék, szőlőhegyek között hangulatos kiskocsmák, vendéglők várják a látogatókat.
A városban rengeteg szálláshely közül lehet választani az oda érkező vendégeknek. A köztéri szobrok közül Lovassy Sándor és Babocsay József szobra látható. Legismertebb műemléke az egregyi városrészben épített román kori templom.
A Rákóczi utca végig sétáló utcaként szolgál. Végig találhatóak butikok, fagylaltozók és kávézók. Az utca végén látható a téli fürdő épülete is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkmaar, a holland sajt főváros

Hollandiáról valószínűleg előbb jut eszünkbe a piros lámpás negyed és a legális marihuána, mint a …

Hozzászólás