Hodgin-kór

A Hodgin-kór az egyik legalattomosabb betegsége egyike, melynek kiindulási pontja egy bizonyos nyirokcsomó-régióban kezdődik, majd a nyirokerek útján terjed tovább. A későbbiekben nem távoli, lymphoid szervekben is képződhetnek mtastasisok, azaz áttétek. A többi lymphomától jól elkülöníthető, önálló kórképként tartják számon. Ha az életkori jellemzőit nézzük, azt lehet mondani, hogy leggyakrabban 20 és 40 éves kor között fordul elő, nemi arányban bontva, pedig férfiaknál a gyakoribb. Önálló tünet együttessel rendelkezik, ezek a következők: fiataloknál jellegzetes a nyaki fájdalom, valamint az adenomegalia, míg az idősebb korosztálynál a szisztémás betegségjelek alakulnak ki. További jelek lehetnek, az éjszakai izzadás, láz, fogyás, bőrviszketés, csontfájdalom, anameiával megegyező tünetek. Ami már súlyosabb kórképre utalhat az a máj és a lép megnagyobbodása, az alkohol indukálta fájdalom, a Pel-Ebstein-féle lázmenet, csak elvétve, vagy alig észlelhető, de sárgaság is előfordulhat, valamint megnő a fertőzésre való fogékonyság is. Diagnózist a nyirokcsomó-excisio szövettani vizsgálattal történik, a Rye-féle osztályozás esetében gyakoribb a fiatal nőkben, de a gyógyulási arány nagyon jó. A Lymphocyta-praedominans viszonylag ritkán fordul elő és tudni kell róla, hogy viszonylag jó indulatú. A kevert sejtes betegség a második leggyakrabban előforduló fajta, gyógyulási esélyei közepes prognózisúak. Az Ann Arbor-féle osztályozás alapja a nyirokcsomó-régiók száma, valamint a szervérintettség.
Négy klinikai stádiumot különböztetünk meg. Ezek közül az első amikor egy, vagy több, de mindenképp szomszédos régió érintett, a második stádiumnál már független beteg régió is lehet a rekesz azonos oldalán, a 3. stádiumnál nodalis érintettség rekesz felett és alatt, a negyedik stádiumban már teljes áttétről beszélhetünk.
A szükséges vizsgálatok a következők: mellkasi röntgen, csontvelő vizsgálat, hasi limtográfia, hasi ultrahang, CT és MR vizsgálatok, csontszcintiográfia.
Gyógyítása sugár-, vagy gyógyszeres kezeléssel történik, a leggyakrabb esetben, azonban kombinálják a kettőt. A sugárkezelés a lokalizált betegséget gyógyítja, mely az 1-3 stádium, megsemmisítve a gócokat, azonban ha az nagy, csak kisebbítésre képes.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás