Hortenzia

A hortenzia a hortenziafélék népes családjába tartozó igencsak szép virágú növény. Őshazája eredetileg Ázsia volt, de később Amerikában és Európában is megjelentek egyes változatai. Hazánkban is megtalálható néhány faja.
Kezdetben inkább csak az idősebb korosztály körében volt elterjedt, mivel azt tartották róla, hogy nem illik fiatalos házba vinni. Főként május elején (pl. anyák napjára, elsőáldozásra) vásárolták, de ma már szinte bármikor beszerezhetjük. Találkozhatunk vele cserépbe, erkélyládába, kertbe ültetve, de akár vágott virágként vázába téve, csokorba kötve is. Fontos tudni róla, hogy valójában nem szobanövény! Ha cserépben vásároltuk is meg idővel érdemes kiültetni egy nagyobb dézsába vagy szabad földbe, mivel egy egészséges növény elérheti akár a 2 méteres nagyságot is.
A levelei hosszúkásak, recés szélűek. A növény főként a virágai miatt vált ismerté és népszerűvé, mégis egyes helyeken előfordul, hogy leveleiből pl. teát főznek. Virágai leginkább fehér, rózsaszín és kék változatúak lehetnek, de ritkán találkozhatunk pirosakkal is. A virágok illata nem túl erős, inkább kellemes, gyenge illatot árasztanak. A virágok színének alakulása nagymértékben függ a talaj összetételétől. A kék színt pl. mesterségesen állítják elő, méghozzá úgy hogy a talajba timsót kevernek. A kertbe kiültetett növények közt is előfordulnak kékes színűek, ami főként a talaj mésztartalmának következménye. Minél meszesebb a talaj, annál sötétebb kék lesz a hortenzia virágja! A virágzás alatt a növény bővebb öntözést igényel, mint egyébként. A legjobb az ha mészmentes, lágy vízzel öntözzük. A félárnyékos helyeken érzi a legjobban magát. A tűző napot nem szereti, igen nehezen viseli. Virágait egyébként ki is száríthatjuk, amik még szárított állapotban is kellemes látványt nyújtanak. Ha nyáron kiültettük, akkor ősszel, amikor lehullajtja a leveleit érdemes felszedni és fagymentes helyre tenni. A szoba hortenzián kívül ismert még a télálló bokros változat is, amely nyugodtan kint maradhat a kertben egész télen át!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karfiol

Ajánlott fajták: Brio, Opaal, Master. Palántanevelés A korai karfiol magját a korai káposztafélék közül a …

Hozzászólás