Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Idegentest az orrban

Idegentest az orrban

Az idegentestet rendszerint maga a gyerek, esetleg a játszótársa dugta be az orrba. Kezdetben sem mi, sem a gyerek nem veszi észre a bajt, de két-három nap múlva orrvérzés jelentkezik, vagy véres, bűzös váladék szivárog az eltömődött orrlyukból.

Súlyosnak tekinthető-e?
Ha az idegentest könnyen eltávolítható az orrból, akkor nincs komoly problémáról szó, és utóhatása sem marad. A helyzet akkor válik súlyossá, ha a gyerek tüdejére szívja a tárgyat. Ez részben elzárhatja a légutakat, s így légzési nehézséget vagy fuldoklást idéz elő.
Ha a gyerek elég nagy, és érti az utasítást, kérjük meg, hogy fogja be egyik ujjával a sértetlen orrlyukat (vagy fogjuk be helyette) és fújja ki a másikat. Ez kimozdíthatja a helyéből az idegentestet. Kisgyereket ne kérjünk erre – előfordulhat, hogy a légutakba szippantja fel a tárgyat. Másik lehetőség: fektessük hanyatt a gyereket és világítsunk az arcába. Ha az orrnyíláshoz közel van az idegen tárgy, csipesszel vegyük ki. Ha már feljebb került az orrlyukban, ne nyúljunk hozzá. Légzési nehézségek esetén vészhelyzet állt elő.

Tünetek
• Orrvérzés.
• Orrlyukból szivárgó bűzös, véres váladék.
• Vörös, duzzadt, érzékeny orrfelület.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Hívjunk nyomban orvost, vagy vigyük a legközelebbi baleseti rendelésre a gyereket, ha nem sikerült eltávolítanunk a gyerek orrából az idegentestet.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos fogóval kiveszi az idegentestet. Ha a gyerek még nagyon kicsi, vagy nem hajlandó nyugton maradni, feltehetően kórházba viszik, és érzéstelenítéssel távolítják el az idegentestet.

Hogyan segíthetünk?
• Ne hagyjuk, hogy három éven aluli gyerekünk olyan apró játékokkal vagy egyéb tárgyakkal játsszon, amelyeket lenyelhet vagy orrába dughat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás