Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ízületi betegségek

Ízületi betegségek

Az ízületi betegségek valamelyik formájában szenvedők száma viszonylag magas. Az ízületi betegségek több, mint 100 típusa ismert, amelyeket két csoportba sorolunk. Az egyikbe az akut és krónikus gyulladások, a másikba az ízületi kopások tartoznak. Az utóbbi bármely ízületben kialakulhat, hátterében a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy valamilyen sérülés áll. A csontok felszínét védő és lengéscsillapító szerepét betöltő porc kopása miatt a csont a másik csonthoz dörzsölődik, és az ízület fájdalmasan merevvé, duzzadttá válik. Általában hatvan év felett jellemző és a nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál.
A krónikus gyulladások oka lehet az ízületek baktérium- , vírusfertőzés vagy anyagcserezavar miatt kialakult gyulladása. A közvényt a vér magas húgysavszintje idézi elő, a reumás ízületi gyulladás is gyakori. Ez akkor alakul ki, amikor az immunrendszer az ízületek szövet- és csontállománya ellen fordul, és ott ún. steril gyulladást idéz elő. Az ízületi fájdalom és duzzanat mellett a betegség kimerültséggel, gyenge vérkeringéssel, vérszegénységgel és szemproblémákkal járhat.
Minden esetleges ízületi merevségről, duzzanatról, fájdalomról érdemes beszámolni orvosunknak, aki megállapítja, hogy ízületi gyulladásban szenvedünk-e.
Az ízületi fájdalom csillapítására évszázadok óta réz karkötőt ajánlanak a betegeknek. Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy azoknál a betegeknél, akik réz karkötőt hordtak, és aszpirint is szedtek, a fájdalom enyhébb formában és ritkábban jelentkezett, mint azoknál, akik csak aszpirint kaptak.
A testedzés nélkülözhetetlen az ízületek túlzottan merevvé válásának megelőzéséhez. Kezdjünk el kíméletesen, de rendszeresen mozogni, például úszni, futni vagy jógázni.
Időváltozáskor sok ízületi gyulladásos beteg panaszai felerősödnek. A páratartalom hirtelen növekedése és a légnyomás gyors esése hatást gyakorol az ízület vérellátására a betegek esetében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás