Kezdőlap / Állatok / Rovarok / A kenyérbogár

A kenyérbogár

Két fajtája van a kenyérbogár (Stegobium paniceum) és a nagy kenyérbogár (Tenebriodes mauritanicus) Kártékony rovarok. A kenyérbogarak 2-11 mm nagyságúak, színűk rozsdavörös, vagy fekete testűk hengeres. Egy nőstény élete folyamán átlagban 500 petét rak le egyesével, vagy kisebb csomókban a tápanyagra, illetve azok csomagolóanyagára. Az 1-3 hét alatt kikelő lárvák fejlett szagló- és rágószervük segítségével képesek a még gondosan becsomagolt anyagokba is behatolni.
A táplálékot elérve nyáluk és a táplálék felhasználásával, gyakran a padló- és falrésekbe kis, ovális gubót készítenek és abban fejlődnek kb. 10 mm nagyságú kukacokká.
Az imágók 3-4 hét múlva kelnek ki a bábokból, majd elhagyják azt. Elsősorban a lárvák károsak.
A nagy kenyérbogár teste karcsú, lapos, hossza 6-11 mm. Színe sötétbarnától feketéig terjed, a hasrészi érzékelői és a lábai vörösesbarnák. Feltűnő a szárnyfedelek és a nyakpajzs közötti szürkület, melynek az elülső külső sarkai előrehúzottak. Lárvái piszkosfehér színűek, 15-18 mm hosszúak, a fejük fekete, a fej mögött egy fekete pajzs helyezkedik el. A törzs végén két fekete horog van, hosszú testszőrrel borított. Ragadozó képes akár saját fajtestvéreit is fogyasztani, de elsősorban más élelmiszer-kártevőt, főleg a lisztmolyt pusztítja, ezért „lisztmentőnek” is nevezik. A nőstény akár több hónapon keresztül 500-1000 petét rak halmokban a fertőzött gabonamagvakra, gabonatermékekre. A teljes kifejlődéshez szükséges idő eltérő, a mérsékelt égövi területeken 1 év, a trópusokon kb. 4 hónap. A bebábozódáshoz, a lárvák befúrják magukat a fába, illetve lisztből l és más anyagokból ún. bábbölcsőt készítenek. A lárvák a bebábozódás előtt áttelelnek. A bogár kb. egy évig él.
A trópusokon a legnagyobb kártevőnek számít. Raktárházakban, silókban, malmokban fordul elő, gabonán, gabonatermékeken, takarmányokon, földimogyorón, stb. él, a magvakat szabálytalan formában rágcsálja, kedveli a csírásokat.
Döntően passzív úton, a fertőzött anyagokkal terjednek, de zárt térbe a nagy kenyérbogár be is repülhet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A giliszták

A legismertebb féreg a földigiliszta. Csoportjának e jellegzetes képviselője nagyon fontos szerepet tölt be a …

Hozzászólás