Kezdőlap / Terhesség / Kismamák egészséges étrendje

Kismamák egészséges étrendje

Tudományos kutatások szerint már a fogamzást megelőző 3-6 hónapban, valamint a terhesség első néhány hetében követett étrend is jelentősen befolyásolja a magzat fejlődését. A túlzott alkoholfogyasztás például fejlődési rendellenességet okoz, tanácsos tehát mindenféle szeszes italt messze elkerülni a fogamzás előtt, és a terhesség első 12 hetében. Később már napi legfeljebb (!) egy pohár bor, vagy sör elfogyasztása nem jelent kockázatot.
A fogamzás időpontjában és a terhesség első 12 hetében rendszeresen szedett folsav nagymértékben csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek, például a nyitott gerinc kockázatát. Az orvos által felírt vitaminkészítmények és a folsavban gazdag élelmiszerek (levélzöldségek, héjas gyümölcsök, hüvelyesek) fedezik a szükségletet.
A kiegyensúlyozott táplálkozással nemcsak a felesleges testsúlygyarapodást kerülhetjük el, hanem a magzat egészségéhez nélkülözhetetlen energiáról és tápanyagról is gondoskodhatunk. Terhesség alatt fogyókúrázni csak szigorú orvosi felügyelet mellett szabad, mert a diéta a magzattól létfontosságú tápanyagokat vonhat el. Az energiaszükséglet a terhesség idején alig változik, és többletfehérjére sincs szüksége a várandós nőnek. A só fogyasztásra viszont ügyelni kell, mert a sok só fokozza a magas vérnyomás, és a toxémia kockázatát.
A vitaminok, és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a magzat, és a mama számára. A kalcium a fogazat, és a csontozat kialakulásához kell, a várandós anya napi kalciumszükséglete megegyezik 6 deciliter tej kalciumtartalmával. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. A cink létfontosságú a növekedéshez, és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez. Megtalálható a sovány húsokban, sajtokban, kemény héjú gyümölcsökben. A vas a baba vérképzését, és az anya vasháztartásának egyensúlyát szolgálja. Az állapotos nőnek sok vasban gazdag élelmiszert (húst, halat, tojást, aszalt gyümölcsöt) kell fogyasztania. A vas felszívódását segíti a C-vitamin (citrusfélék).
A máj kitűnő vasforrás lenne, emellett rendkívül sok A-vitamint is tartalmaz, mely túladagolása fejlődési rendellenességet okozhat a magzatban. Ezért a terhességre készülő nőknek, a várandós kismamáknak ki kell iktatniuk a májat, illetve a májkészítményeket az étrendjükből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Méhen kívüli terhesség okai és jelei

A kismamák nagy része nagyon aggódik az első pár hétben nehogy méhen kívül fejlődjön gyermekük, …

Hozzászólás