Kezdőlap / Állatok / Kutya / A leonbergi

A leonbergi

A leonbergi német eredetű fajta, a kitenyésztője Heinrich Essig, Leonberg város tanácsosa volt, aki keresztezett egy fekete-fehér újfundlandi szukát egy bernáthegyi kannal. Később pedig Pireneusi-hegyi kutyával. Ez a keresztezés egy nagyon nagy, túlnyomórészt hosszú, fehér szőrű kutyákat eredményezett. Essig végső célja egy oroszlánhoz hasonlatos kutya kitenyésztése volt. Az első, valóban “Leonbergi”-nek nevezett kutyák 1846-ban születtek. E kutyák már egyesítették magukban a kiinduló fajták kitűnő tulajdonságait. Eredetileg pásztorkutyának tartották.
A leonbergi nagyon nagy, erős, izmos, ám mégis elegáns kutya. Harmonikus testfelépítés és öntudatos nyugalom, de élénk temperamentumos kutya. A kanok hatalmasak és erőteljesek.
A kan marmagassága 72-80cm, a szukáé 65-70 cm között mozog. a kan súlya 70-90 kg., a szukáé 60-70 kg. lehet.
Szeme színe a világosbarnától a sötét barnáig elfogadott.
Szőre hosszú, színe : Oroszlán sárga, vörös, vörösesbarna, még a homokszínű is (fakó sárga, krémszínű) és ezek minden kombinációja, mindenkor fekete maszkkal. Fekete szőrvég megengedett, de a fekete nem lehet meghatározó a kutya alapszínére nézve. Az alapszín kivilágosodásai a farok alsó részén, a nyaki fodornál, a mellső láb zászlóin és a gatyán nem lehetnek olyan határozottak, hogy az alapszínnel való harmóniát zavarnák. Egy kis fehér mellfolt, vagy vékony mellcsík és fehér szőr az ujjaknál tolerált.
Rengeteg előnyös tulajdonsága miatt a Leonbergert használják katasztrófakutyaként, vízi mentésre, de bevált vakvezető kutyaként és sportkutyaként is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás