Macska allergia

A két legelterjedtebb háziállat a macska és a kutya, szinte minden háztartásban megtalálhatóak.
Mégis a macska allergia sokkal gyakoribb „betegség” mint kutya allergia. Ennek az oka? Kézenfekvő, hiszen a macskákat sokkal, de sokkal ritkábban fürdetjük, mint a kutyákat így könnyebben megtelepedik a macskában, macskán az allergiát okozó allergén. Meglepő adat, hogy az allergiától szenvedő emberek körülbelül 25 %-a allergiás a macskára, macskaszőrre.

Az allergiás tüneteket a Fel d1 nevű protein váltja ki, mely megtalálható a macska nyálában, bőrében, szőrén, valamint a végbélnyílás körüli faggyúmirigyekben. Problémát jelent, hogy nem csak az allergiás reakciókról van szó, mint például a tüsszögés, orr folyás, hanem az ilyen allergiában szenvedő betegeknél gyakoribb az asztma kialakulása.

A macska allergia leggyakoribb tünetei:
 Tüsszögés
 Köhögés
 Asztmaszerű légzés, zihálás
 Légzési nehézségek
 Szemkönnyezés
Ritkábban láz és idegrázás is jelentkezhet. Ha a tüneteket észleljük, fontos orvoshoz fordulni, hiszen komolyabb betegség is állhat a háttérben.

Néhány tipp azok számára, akik mégsem szeretnének megválni imádott kisállatuktól.
Megoldás lehet rá, a gyógyszeres kezelés és az allergiaoltás, de e mellett fontos, hogy mindig mossunk kezet macskázás után. Macskasimogatás után ne nyúljunk a szemünkhöz. Csak kint tartsuk a házi kedvencet, szobába illetve olyan helyre ahol szőnyeg, fotel, ágy van ne engedjük így a szőre nem telepszik meg az adott helyiségben. Hetente egyszer- kétszer meg kell fürdetni a állatot. Gyakoribb takarítás, porszívózás is segíthet, valamint a levegő szűrős készülék beszerzése is ajánlott. Sokak számára ellenzett módszer a kasztrálás, ugyanakkor az allergiások számára megoldást is jelenthet, mivel a fel d1 nevű proteint általában a ki nem herélt hím macskák termelik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás