Mastoiditis

A csecsnyúlvány a halántékcsont sziklacsonti részének, a fül mögött elhelyezkedő, lefelé nyúló, csonka kúphoz hasonlító kiemelkedése.
A csontnyúlványt belülről kisebb-nagyobb légtartalmú, nyálkahártyával bélelt üregek töltik ki. Az üregek egymással összefüggő járatot alkotnak. A járat a középfül hátsó falán a dobüregbe nyílik.
A Mastoiditis a csecsnyúlvány nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése. Mivel a csecsnyúlvány járatai a fülbe szájadzanak, illetve a járatrendszert igen vékony csontos fal választja el a koponyaüregtől, a gyulladásos folyamatok könnyen átterjedhetnek a fülbe és a koponyaüregbe.
Rendszerint gennyes középfülgyulladás szövődményeként alakul ki. A gennykeltő kórokozók megtámadják a nyálkahártyát és a csontos üregrendszert.
A betegség rendszerint kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt, elhanyagolt középfülgyulladás második harmadik hetében jelentkezik. Akkor heves lüktető, feszítő fülfájdalom, fejfájás, láz, általános rossz közérzet, hallásromlás lép fel. A csecsnyúlvány nyomásérzékennyé válik.
Ha a mastoiditis gennyes folyamata tovább terjed a környezet felé, rendkívül súlyos szövődményeket okozhat. Ha a genny a fül mögött áttöri a csecsnyúlvány külső falát, a bőrön gennyes tályog és sipolyjárat képződik. Amennyiben a genny a csecsnyúlvány alsó pólusa felé tör, az itt tapadó izmok fájdalma korlátozza a fej mozgását, a fej kényszertartásba kerül. Ha genny a járomív irányába előretör, fájdalmas duzzanat, szemhéjvizenyő lép fel. Amennyiben a genny a halántékcsont piramisnyúlványa felé halad, agyhártya- és agyvelőgyulladás léphet fel. Súlyos idegrendszeri tünetek, életveszélyes állapot alakul ki. Ha a gennyes folyamat a belső fülre is átterjed, egyensúlyzavar, halláskárosodás következik be. Ha a genny a koponya vénás rendszerébe jut, általános vérmérgezés lép fel, a tüdőben, szívben, vesében, agyban gennyes tályogáttétek alakulnak ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás