Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Meglepő tények a fogyásról

Meglepő tények a fogyásról

A terhesség alatt ért hatások meghatározóak
Minden nőnek különös gondot kellene fordítania az étkezésére terhessége alatt. Minden, amit az anya elfogyaszt, hatással van a magzat fejlődésére. Ajánlatos a kismamáknak odafigyelniük, hogy várandósság alatt ne hízzanak a kelleténél jobban. A túlsúlyos kismamáknál a túl sok cukor és zsír fogyasztása anyagcsere-zavarokhoz és rosszul tápláltsághoz vezethet. Mivel a kismama táplákozása meghatározza a születendő gyermek anyagcseréjét, ezért különösen ajánlott odafigyelni az étkezésre.

Alvás és fogyás
Az alvás az egyik legkönnyebb módja annak, hogy megszabadulhassunk némi túlsúlytól. Több kutatás alátámasztotta, hogy minél többet alszik valaki, annál jobb az esélye a jobb egészségre. Ha nem alszunk napi hét-nyolc órát, az hormonális zavarokat okozhat. Két hormon szintje változhat ilyenkor, az egyik a leptin, ami az étkezés kontrolljáért felel, ennek szintje csökken. A ghrelin nevű hormon szintje viszont nő, és ez felel az éhségérzet kialakulásáért. Ezért érdemes odafigyelni a megfelelő mennységű alvásra is.

A stressz hizlal
Egyes stresszhormonok közreműködnek a test zsírtartalékolásában. Ezek a zsírok eredetileg azért tárolódnak, hogy vészhelyzetben, vagyis éhínségkor felhasználhassa őket a szervezet. Ma azonban a túlevés oda vezet, hogy a test nagy mennyiségű zsírt halmoz fel sokaknál. A dinamikus mozgás mellett érdemes megpróbálkoznunk olyan megnyugtató testmozgási formákkal is, mint a jóga, illetve érdemes több időt töltenünk a családunkkal, hogy kezelni tudjuk a minket érő stresszhatásokat.

A társunk súlya is számít
Kutatók arra mutattak rá, hogy a fogyás vagy a hízás olykor ragadós. Észrevették, hogy ha valakinek a társa fitt és segít neki a fogyásban, az ösztönzőleg hat. Ha valaki a családban sikeresen fogyott le, az motiválja a többi túlsúlyos családtagot is.

Az édesség függőséget okoz
Az olyan függőséget okozó szokások, mint az ivás vagy a dohányzás részben a dopamin nevű hormon jelenlététől függenek. Ugyanígy a dopamin okozhatja az édesség kiváltotta függőséget is a túlsúlyosaknál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás