Mi a koleszterin?

Mi a koleszterin?
A koleszterin szó kivétel nélkül felbukkan, amikor a szívinfarktusról beszélünk. Ételeinknek ez a feketelistára került összetevője az egyik leginkább félreértett és legtöbbet rágalmazott tápanyag. Jó néhányan azon az állásponton vannak, hogy az étrend koleszterinszintjének visszafogása nagymértékben csökkenti az infarktusveszélyt, míg mások kitartanak amellett, hogy ez egy csekély különbséget sem jelent. Mára már vitathatatlanul elfogadott tény, hogy az étrendben szereplő zsírfelesleg magas vérkoleszterin-szintet eredményez, ami azután növeli a szívinfarktus kockázatát. Mégpedig azért, mert az ütőerek falain lerakódott koleszterin merevvé teszi a véredények belső felületét – ez az érelmeszesedés. Az erek elmeszesedett – beteg – részein összegyűlnek a vérlemezkék, és vérrögöket formálnak körülötte, leszűkítve ezáltal az artériát.
A koleszterin létfontosságú szerepe
Mivel a koleszterin feketelistára került, gyakran nem vesznek tudomást arról, milyen nagy szüksége van rá szervezetünknek. Tulajdonképpen a test minden egyes sejtje tartalmaz koleszterint. Ez a zsírszerű vegyület a sejtek falában található, és segít fenntartani azok szilárd szerkezetét. Az egészséges sejtfal feladata a sejt kényesebb összetevőinek védelmezése, ezért a koleszterin szerepe létfontosságú szervezetünkben. A koleszterinre szükség van ezenkívül az epesavtermeléshez, és nélkülözhetetlen a szteroid hormonok termeléséhez. Vagyis a koleszterin az alapanyaga a nemi- és a mellékvese-hormonoknak. Nem szükséges azonban az ételeinkből hozzájutnunk a koleszterinhez, mivel a szervezet képes saját tartalékaiból is előállítani. Vagyis a koleszterol sem valami új anyag, ami csak ebben az évszázadban kezdett sújtani bennünket. Csupán az történt, hogy felborítottuk az egyensúlyt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás