Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Miket nevezünk antioxidánsoknak?

Miket nevezünk antioxidánsoknak?

A szabad gyököknek az a híre, hogy ők az ember immunrendszerének „rossz fiúi”,de az élethez rájuk is szükség van, és csak akkor veszélyesek, ha túlságosan sok van belőlük. A csodálatos emberi testnek olyan védelmi rendszere van, mely egy egészséges testben képes kordában tartani a szabad gyököket – bár negyven év fölött ez a rendszer is egyre kevésbé hatékony. A szabad gyökök ellenszerei az antioxidánsok, mivel ezek takarítják el a felesleges szabad gyököket: megkötik őket, és így semlegesítik esetleges káros hatásaikat.
A vitaminok közül általában a C- és az E-vitamint, továbbá a béta-karotint (az egyik karotenoidot), az ásványi anyagok közül pedig a cinket és a szelént tekintik antioxidánsnak.
Mivel a test maga nem képes előállítani sem a vitaminokat, sem az ásványi anyagokat, ezeknek szerepelniük kell étrendünkben. Így könnyen belátható, hogy a táplálkozás és az egészséges immunrendszer összefügg. Hogy képes megbirkózni a szervezet a fölösleges szabad gyökök fenyegetésével, ha az étrendünkből hiányzanak az antioxidánsok?
Étellel harcolni a szabad gyökök ellen
Az eddigiek során bebizonyítottuk, hogy az általunk fogyasztott tápanyagok messzemenő hatást gyakorolnak arra, milyen jól, illetve rosszul működik immunrendszerünk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden tápanyag fontos, de ha azért eszünk, hogy felfokozzuk immunrendszerünket, akkor egyes étrendi tényezőket külön figyelembe kell vennünk. Ha védekező jelleggel étkezünk, a legfontosabb a zsírok, a koleszterin, a fehérje és az élelmi rostok fogyasztása.
(Mind a kábítószerek, mind a dohányzás, mind az alkohol rongálhatja az immunrendszert – egyetlen slukknyi cigarettafüstben akár százezer billió szabad gyök is lehet!)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás