Napallergia

A napallergia a bőr kórósan megnövekedett fényérzékenysége. A napallergiában szenvedő beteg nem tud a napra menni védőkrém használata nélkül, ugyanis bőrén – amint nap éri – viszkető kiütések jelennek meg. A betegség kialakulásában szerepe lehet a bőrszínnek, a bőr pigmentációjának, habár mindezek csak hajlamosító tényezők, a pontos kiváltó okot még nem ismerjük. Nagy valószínűséggel az UV-A, UV-B sugárzásnak is szerepe lehet a napallergia kialakulásában. Léteznek bizonyos gyógyszerek, anyagok (parfümök, fűszerek), melyek fokozzák a bőr fényérzékenységét.
Tünetek: Leggyakrabban a már említett kiütések megjelenése nem csak (!) a napfénynek kitett bőr felszínén. Ezek a kiütések lehetnek csalánkiütésre emlékeztetőek, nagyobb vörös foltok, vagy pattanásszerű elváltozások is megjelenhetnek. Érdekes, hogy a kiütések a ruházat által védett bőrfelületen is kialakulnak.
Antihisztaminos krémekkel helyileg kezelni lehet az allergiás bőrfelületet, de a teljes biztonságot a naptól való tartózkodás biztosítja. Megfelelő fényvédőkrém használatára van szükség, és a déli órákban kerülni kell a napon való tartózkodást. Súlyosabb esetben csak a zárt tér jelenthet megoldást a napallergiában szenvedő betegnek. Még az árnyékban, vagy az autóban üvegen keresztül beszűrődő napfény által is annyi ultraibolya sugárzás éri a bőrt, amely kiválthatja az allergiás reakciót. Olyan magas faktorszámú naptejet ajánlatos használnia a páciensnek, mely fényvédőkrémnek az UV-A szűrő hatása is megfelelő.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás