A paintball

A paintball egy nagyszerű szabadidős tevékenység, melyben kiszakadva a dolgos hétköznapokból, kellemesen ellazulhatunk. A paintball szó festékharcot jelent, én mégis inkább csapatjátéknak mondanám. Érdekes, izgalmas és nagyon jó kikapcsolódásnak tartom.
A játék születése: A favágók, akik Kanada hatalmas erdeiben dolgoztak, a kivágásra ítélt fákat eleinte krétával, ecsettel jelölték meg. Mivel óriási területeket kellett bejárniuk, nagyon sok munkájuk volt. Hogy ne kelljen mindegyik fához egyenként odamenni, olyan megoldást kerestek, amivel kisebb-nagyobb távolságból is meg tudták oldani a fák jelölését. Miután megszületett a festék kilövő szerkezet, már könnyebb dolguk volt. Mivel a vérében van az embernek a játék, előbb utóbb egymásra kezdtek lövöldözni. Ettől kezdve hatalmas iramban kezdett fejlődni mind a szerkezet, mind a játék. Amerika hatalmas területein nevelt és hajtott szarvasmarhákat időnként eladásra illetve levágásra ítélték. Ilyenkor a hajtóknak kellett a kiválasztott állatokat megjelölni, ami a nagy csordában elég körülményes lehetett. Valószínűleg ők is festékes bottal, ecsettel kezdték, ami több száz állatnál és persze lóháton elég fárasztó lehetett. Sok terv és gondolat után kifejlesztették a festéklövő szerkezetet, ami ezek után már gyors tempóban fejlődött és fejlődik. Az állatok tulajdonosai mind a mai napig használják ezt a fajta jelölési módszert. Az elit alakulatok kiképzéséhez kezdtek kifejleszteni olyan lőfegyvereket, amivel valóság hűen lehetne gyakorolni a legkülönbözőbb szituációkat sérülések nélkül. A kifejlesztett festékfegyverek valós másuk az M16-os és más a hadseregnél rendszeresített lőfegyvereknek, hogy minél valósághűbb legyen a gyakorlat. De mivel polgári célra ezek nem használhatóak, elkészítették a nyilvánosságnak megfelelő, veszélytelen paintball fegyvereket.
Legalább 12-14 ember kell a játékhoz. Kényelmes öltözékben érdemes elindulni, valamint olyan cipőben, amiben terepen is jól lehet mozogni. A védőruhát, a védőmaszkot és a fegyvert a terepen kapjuk meg a játék szervezőitől. Legcélszerűbb erdőben játszani, hiszen az elég nagy, valamint az aljnövényzet remek lehetőséget nyújt a rejtőzködéshez.
A terepen két csoportra osztják a társaságot, és beöltöznek a védőruhába. A lányok a védőruha alá védőmellényt kapnak. Egy rövid eligazításon elmondják a fegyver használatát, tulajdonságát, a védőmaszk fontosságát és a játékszabályokat, melyek a balesetek elkerülése végett elengedhetetlenek. Megbeszélik, mi számít halálos találatnak, mit kell tenni, ha az ellenfél tagjai eltalálnak, kiesel, elfogy a lőszer, vagy elromlik a fegyver. Ha mindenki ért mindent, elkezdődhet a játék. Mindig van egy játékmester, aki lebonyolítja és végigkíséri a csapat munkáját. Egy játék 15-20 percig tart, attól függően, hogy melyik fajtát játsszuk. Ezután 5-10 perces szünet következik, amikor mindenki megtisztíthatja magát a rárakódott “anyagoktól”, nehogy a következő játéknál azt gondolják a bírók, hogy csalni akar a találat letörlésével. A szünetekben a fegyvermester a felszerelést ellenőrzi és tisztítja, ha szükséges. Ezzel megelőzhető, hogy a fegyver csütörtököt mondjon a játék hevében, és ez által a játékosnak ki kelljen szállnia. Egy alkalommal 3-4 órát is lehet játszani, amíg bírják erővel.
Többféle játékforma létezik, de általában a zászlószerzést részesítik előnyben. Ezt úgy kell játszani, hogy a két csapat kap egy-egy zászlót, amit az előre megbeszélt helyre kell tűzniük. Eleinte mindenki a helyét keresi, de aztán hamar feltalálják magukat, meglesik az ellenfél tagjait, óvatosan mozognak, céloznak, majd lőnek. A csapattársakkal együtt összedolgozva, egymást segítve próbálják elérni a közös célt, a zászló megszerzését. A játékosok egymásra festék és olaj keverékéből készült műanyag golyót lőnek ki. A golyó ellenállásba ütközve, azaz például egy embert eltalálva kilyukad, és a bennük lévő festékanyag a találati pont körül szétfröccsen. A festéknyom alapján látható a találat, valamint szúró, égető érzés tapasztalható a találat helyén, hát igen csíp egy kicsit, de ez a játék hevében fel sem tűnik. Még nem hallottam olyanról, hogy valaki azért hagyta volna el a játékteret, mert a lövedék nagyon erősen eltalálta. Természetesen minél közelebb vagy a lövészhez, annál erősebb lehet a csípés, de ez benne poén. Normál, lezser ruházat annyira tompítja a csípést, hogy gyakran észre sem veszi a játékos a találatot. A játék közben felszökő adrenalinszint is jótékony hatással bír a szervezetre a fájdalmakat könnyebben elviselni. A játék során beszerzett sérüléseket pedig a figyelmetlen mozgás okozza, mintsem a találatok. Érdekes az, hogy bizonyos személyek átveszik az irányítást, és tanulságos a többiek válaszreakciója erre. A játékos küzdelem érzése semmihez sem fogható, talán leírhatatlan. Már egy fedezék fölött gubbasztva is az ember megizzad, az ellenfél mozdulatát lesve. Szívverése felgyorsul, testhőmérséklete megemelkedik, az adrenalin a szervezetbe az egekig szökik.
Ez az egész tulajdonképpen nem más, mint egy igazi csapatjáték, sport, szórakozás. Lehet, hogy sokak számára furcsa a kikapcsolódásnak ez a formája, pedig aki kipróbálta és tetszik neki, az nagyon szereti. A friss, tiszta levegőn mozogni, ugrálni, bújni. Igaz, lila foltok mindig lesznek rajtunk, ahogy a golyó becsapódik, de a küzdelem hevében szinte észre sem veszi az ember. Nem nevezhető vad sportnak, mert mindenki vigyáz egymásra! “Ha a háborúk is így zajlanának le, akkor vér és halál nélkül emberáldozatok hiányában a katonák a csata végén hazamehetnének a családjukhoz.” Tökéletes stressz levezető, kiragadja az embert a mindennapokból.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Üvegfestés

Az üvegfestés kreatív hobbi nem csak szépen rajzolóknak. Ez az a technika, amivel bárki, még …

Hozzászólás