Parlagfű allergia

Az allergia a szervezet túlzott reakciója, olyan anyaggal szemben, ami egyébként teljesen ártalmatlan. Többféle allergia létezik és más-más tüneteket okoznak. Ételallergia esetén az ételben található anyagok okoznak tüneteket, a gyomorban, a bélrendszerben. Pollenallergia esetén a légutakon keresztül jut be a pollen, így ott okoz tüneteket. A legsúlyosabb a pollenallergia, hiszen a levegőbe terjeng, a levegőt meg nem zárhatjuk ki az életünkből. A parlagfű Magyarországon körülbelül 5 millió hektár területet foglal el, ennek egy része erősen fertőzöttnek számít. Augusztustól szeptemberig virágzik a parlagfű, így sok ezer ember életét megkeserítve. Fontos, hogy minél több parlagfüvet kiirtsunk, de sajnos sok elhagyatott helyen senki nem törődök vele és boldogan növekszik. Az allergia legfőbb tünete a szemviszketés, a szem könnyezése, folyamatos orrfújás, tüsszögés. A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut be a szervezetbe. A kezelés legfontosabb része pollenmentes környezetben élés. A tudomány mai állása szerint az allergiát gyógyítani nem lehet, de kezelni lehet. Először is azonosítani kell a kezelés során, hogy pontosan mire is allergiás az ember. Hatékony kezelés a antihisztaminok és szteroidok alkalmazása. Kiegészítésként alkalmazhatóak orrkenőcsök, ami nem engedi be a pollent a szervezetbe.
Bizonyos allergén szerkezetek hasonlítanak egymáshoz, ilyenkor a hasonló allergénokra ugyanúgy reagál a szervezet. Így keresztreakció léphet fel bizonyos pollenek és ételek között. Parlagfű allergia esetén ajánlatos kerülni az alábbi ételeket: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, banán.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabaduljunk meg az allergiás tünetektől!

Több gyógyszerünk van az allergia tüneteinek enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak az antihisztaminok. A kezelőorvos …

Hozzászólás