Rekeszizom-sérv

Ennél a nem is olyan ritka betegségnél a gyomor egy része a mellüregbe türemkedik azon a nyíláson keresztül, amelyen át a nyelőcső a hasüregbe lép. Emiatt a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe, s ez (a fekvéstől csak rosszabbodó) idült gyomorégést, emésztési zavarokat, felfúvódást, égető hát-, és torokfájást okozhat, bár sok esetben nem jár semmilyen tünettel.
A rekeszizomsérvben szenvedők kerüljék a nehéz ételeket és a kiadós érkezéseket, melyek kitágítják a gyomrot; helyettük fogyasszanak kisebb adagokat napi négy-öt alkalommal. A gyomorsavtermelést fokozó dohányzásról minél hamarabb le kell szokni. Korlátozni kell az olyan ételek fogyasztását, amelyek emésztési zavarokat okoznak – ilyenek például a zsírban vagy olajban sültek és más zsíros élelmiszerek- valamint azon élelmiszereket, amelyek általában gyomorégést okoznak (például a savanyú, pácolt, ecetes készítmények).
A beteg igyon sok vizet, vagy csillapító hatású gyógyteát (borsmentát ne, mert az elernyeszti a nyelőcső alsó harmadát, s ezzel elősegíti a gyomorsav visszaáramlását. Kerülendők az esetleg böfögést okozó szénsavas italok, továbbá a túl forró és túl hideg ételek melyek ingerlően hatnak. Nem tanácsos étkezés után lepihenni, illetve az esti lefekvést megelőző 3 órában bármit is enni, vagy inni. Minél kevesebb étel van a gyomorban, annál kevesebb kellemetlenség várható lefekvéskor. A természetgyógyászok szerint a főzéshez érdemes emésztést segítő gyógyfüveket használni; elsősorban rozmaringot, zsályát, tárkonyt, édesköményt, kaprot, és mentát.
Az éjszakai kellemetlenségek csökkentésére emeljük meg az ágy fejrészét körülbelül 7-8 cm-rel, vagy tegyünk fejünk alá párnákat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cholesterol csökkentése, megelőzése

Az ilyen állapotot csökkenteni csak akkor lehet ,ha tudomásul vesszük a baj forrását és tudatosítanunk …

Hozzászólás