Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Relaktáció – a szoptatás újrakezdése

Relaktáció – a szoptatás újrakezdése

A relaktációnak nevezzük az elválasztás utáni újrakezdést vagy a csökkent tejtermelés újbóli felépítésér. A kiindulási helyzetek nagyon különbözőek. A szoptatás újrakezdése komoly erőfeszítést, kitartást és higgadtságot igényel. Szüksége lesz arra, hogy egy tapasztalt szoptatási szaktanácsadó kísérje végig ezen az úton, aki segíthet a helyzet reális megítélésében és részletesen tájékoztatja Önt annak menetéről, a szükséges energiaráfordításról és a várható eredményekről. Ezután a családé, Önöké a döntés, hogy mi a legjobb a családnak és milyen intézkedésekkel szeretnének próbálkozni. Kitűzhetnek részcélokat is és hozhatnak később új döntést. Akárhogy döntenek is, lehetőségük van arra, hogy intenzív közelség és mély kötődés alakuljon ki gyermekük és Önök között akkor is, ha a szoptatás nem sikerülne.
Szoptanit
A relaktáció sok esetében, de más szoptatási helyzetben is hasznos a Szoptanit nevű segédeszköz. Célja az, hogy a kisbaba szoptatás közben kapjon kiegészítő tejet vagy tápszert. A Szoptanit egy anyatejjel vagy tápszerrel töltött lapos műanyagpalack, mely nyílással lefelé lóg egy zsinóron az édesanya nyakában. Két vékony kis tömlő vezet belőle a mellekhez. A kisbaba az anyamellet és a tömlőt egyszerre veszi a szájába és szopás közben egyszerre jut tejhez a mellből és tápszerhez a Szoptaniton keresztül. Nagy előnye, hogy a kisbabában és az édesanyában is erősödnek az anyamellel kapcsolatos pozitív élmények. Feleslegessé válik a cumisüveg, elkerülhető a cumi-mellbimbó zavar és a mellet a hozzátáplálás alatt is éri a tejtermeléshez szükséges inger. A Szoptanit segédeszközként szolgál bizonyos helyzetekben, de megvannak a maga korlátai. Néha már rövid ideig tartó használat után meghozza a kívánt eredményt, más helyzetekben hosszabb alkalmazásra van szükség. Előfordul, hogy a Szoptanit teszi egyáltalán lehetővé a szoptatást.
Vannak édesanyák, akiknek sikerült kisbabájukat a Szoptanit segítségével viszonylag hosszú cumisüveg időszak után az anyamellre visszaszoktatniuk, miután már minden mással hiába próbálkoztak. Ez időigényes, melyhez sok türelemre van szükség és egy olyan szoptatási szaktanácsadóra, akinek az átszoktatás megítélésében már gyakorlata van. A folyamat kimenetele bizonytalan. Az eddigi tapasztalatok alapján az átszoktatás kortól függően legalább néhány hétig tart.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás