Kezdőlap / Önismeret / Agykontroll / Relaxáció az agykontrollban

Relaxáció az agykontrollban

Bizonyára tapasztaltad már, hogy az álom és az ébrenlét határán lenni milyen kellemes és nyugodt érzés. Ha válaszod igen, akkor jó hírem van: már átélted a relaxáció állapotát. Érdemes tudatosan is ellazulni, hiszen számos kedvező hatással van szervezetünkre. Javítja a szervezet oxigén- és vérellátását, csökkenti a vér koleszterinszintjét és tejsavtartalmát, megnöveli a vér endorfinszintjét (ez magasabb fájdalomküszöböt és jobb közérzetet biztosít). 20 percnyi relaxálással 5 óra alvásnak megfelelő stresszt vezethető le.
Az agykontrollban a háromról egyre módszer segítségével történik az ellazulás: behunyjuk a szemünket, majd mély lélegzetet véve kimondjuk és eközben 3-szor magunk elé képzeljük a 3-as számot. Újabb mély lélegzetet véve ugyanígy teszünk a 2-es, majd az 1-es számmal is. José Silva, a módszerének kitalálója úgy vélte, hogy a 3-as szám a test és az izmok ellazulásával, a 2-es a lelki nyugalommal, az 1-es pedig ezek egyesítésével van kapcsolatban, azaz az 1-es szám maga az „alfa”. Gyakorlott agykontrollosok számára ennyi is elegendő az alfa alapszintre való eljutáshoz.
Ha még kezdő vagy, több időre lesz szükséged. Lazítsd el a szemhéjad, és képzeld el, hogy tested egésze, a fejed búbjától egészen a lábujjaidig fokozatosan elernyed. A legjobb, ha magadban ki is mondod: Homlokom ellazul, arcizmaim ellazulnak, vállam, karom, kezem ellazul…, míg könnyűnek és lebegőnek nem érzed magad. 10-15 percig nyugodtan maradhatsz ebben az állapotban, attól függően, hogy időd mennyire engedi. Relaxálhatsz reggel ébredés után, vagy este elalvás előtt. Ha van rá lehetőséged, ebéd után is tanácsos lemenni alfába, hogy utána békésebben és energikusabban folytathasd a napod.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ébredés- és ébrenlétkontroll

Ha reggel időre kell megjelennünk valahol, gyakran aggódunk azon, hogy el fogunk-e aludni. Az ébredéskontrollal …

Hozzászólás