Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Rovarcsípés allergia

Rovarcsípés allergia

Számos ember kirándulását, szabadban lévő tevékenységét keserítheti meg, hogy allergiás bizonyos rovarok csípésére. Allergiát és életveszélyes csípést okozó rovarok a Hymenopterák rendjéhez tartozó darazsak, méhek és egyes hangyafélék. Más rovaroknál az allergiás reakciók nem gyakoriak. Ha megcsíp egy darázs vagy méh a bőrön fájdalom, viszketés, 2 cm körüli gyulladás alakulhat ki, amely helyi bőrreakció. Ha nagyobb a helyi reakciók akkor már ödéma is kialakul, ami akár 10 cm átmérőjűnél is nagyobb lehet és akár egy napig is eltarthat. Fontos, hogy azoknál akik allergiásak akár halálos is lehet egy csípés.
A gyermekeknél a csípésnél általában bőrreakciók alakulnak ki, mint csalánkiütés vagy bőrduzzanat. A felnőtteknél gyakoribb a légúti elzáródás (obstrukció) és a vérnyomás leesése.
A rovarcsípés hatására helyi és a szervezet egészét érintő reakciók is kialakulhatnak. A helyi reakció fájdalom, ödéma, viszketés, vérzés, bőrpír és csalánkiütés. Az úgy nevezett szisztémás reakció az általános bőrkiütés, sípoló légzés, nehézlégzés, nyelv-, ajak-és légúti duzzanat, eszméletvesztés, gégeödéma, szapora légzés, a vérnyomás leesése, shock, légzésleállás lehet.
A rovarcsípés ellen a következőkkel védekezhetünk. Ne használjunk édes illatú kozmetikumokat. Ne öltözzünk élénk színű ruhákba !
Ha szabadban étkezünk az ételt és a szemetet fedjük le. Ne mászkáljunk mezítláb a fűben.
Ha a szabadban vagyunk, hordjunk olyan ruhát, mely befedi a kart és a lábakat!
Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától
Kerüljük a rovarok fészkét
Rovarcsípések kezelése
Csípés esetén a fullánk eltávolítása (főleg a méhcsípés esetében) nagyon fontos. Figyeljünk a bőr párhuzamos simítására késsel ami a méregzsák kiürülését akadályozza meg. Helyi fájdalom és ödéma esetén hideg borogatást, viszketés ellen antihisztaminos kenőcsöt, fájdalomcsillapítást alkalmazzunk.
Súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget.
A legtöbb estben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére. A fullánk megfelelő eltávolításakor a helyi borogatáson kívül csak a seb fertőzése esetén kell antibiotikumot adni. A súlyos reakciókat kórházban kell kezelni. Az immunterápia egy végső lehetőség a kezelésben, de a rovarcsípés allergiás változatában életmentő lehet alkalmazása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás