Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Só, a fogyókúra ellensége

Só, a fogyókúra ellensége

Sok fogyókúrázó meglepetten és csalódottan áll a mérlegre, amikor azt tapasztalja, hogy hiába minden próbálkozás, csak nem apadnak azok a plusz kilók. És ez gyakran a só fogyasztásra vezethető vissza, hisz nem könnyű lemondani arról, ami olyan finommá varázsolja ételeinket, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a túl sok nátrium fogyasztás felborítja az anyagcserét. A jelei leginkább a has, csípő és comb tájékán jelentkeznek, ezeken a területeken okoz elsősorban elhízást.
De nátrium tartalma miatt azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a szervezetnek szüksége is van rá, hiszen ha nem jut elég belőle a szervezetbe, akkor az nem tudja feldolgozni, hasznosítani a bevitt folyadékot, dehidratáltság alakulna ki, az anyagcsere pedig megáll. Viszont az ellenkező esetben is problémák alakulnak ki, azaz, ha túl sok jut belőle a szervezetbe, ekkor ugyanis megköti az elfogyasztott vizet, puffadás alakul ki és elhízás. És persze ez kedvezőtlenül hat a méregtelenítő folyamatokra is. Tehát egyensúlyt kell tartani a sófogyasztásban, és inkább arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat belőle, nátriumhiány sokkal ritkábban fordul elő.
És nemcsak arra kell figyelni, hogy kisebb mértékben sózzuk az ételeinket is, hanem arra is, hogy sok élelmiszer már alapból tartalmaz nátriumot, felvágottak, előkészített húsok, sajt, sárgarépa, joghurt stb. Ezt elég nehéz követni, és kordában tartani így, ezért a megoldás az lehet, hogy teljesen elhagyjuk a sót az ételek készítésekor. Ez eleinte nyilván nagyon nehéz lesz, de később hozzászokik szervezetünk. Káliumot tartalmazó ételekkel pedig ellensúlyozni lehet a nátrium hatását, pl.: spenót, sóska, hüvelyesek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás