Kezdőlap / Önismeret / Ezoterika / Telepátia és érzékfeletti észlelés

Telepátia és érzékfeletti észlelés

Az érzékfeletti észlelés rövidítve ESP (extrasensory perception) az 1930-as években terjedt el, mint a telepátia tudományosabb megnevezése. A telepátiát sokan komolytalannak ítélték, míg az ESP szalonképes megközelítésmódnak bizonyult. J. B. Rihne, az egyik legismertebb
Parapszichológus kutató vezette be az érzékfeletti észlelés kifejezést, és az észak-Karolinai Duke Egyetemen számos kísérletet végzett, hogy feltárja e képesség pontos működési mechanizmusát. Mára a telepátia és az ESP jelentéstartalma összemosódott, úgyhogy egymás szinonimájaként is használják. Helytelenül, mivel valóban van értelembeli különbség a két fogalom között.
Telepátiáról akkor beszélünk, ha gondolatok és érzelmek közvetítése történik két ember elméje között. AZ ESP a hagyományos öt érzékszerven túli érzékelést jelöli, így számos képesség beletartozhat, például a tisztánlátás, a pszichokinézis, a szellemkutatás, és igen a telepátia is.

A telepatikus képesség meglétét kísérleti úton tesztelhetjük; az egyik klasszikus módszer az úgynevezett Zener-kártyát használ erre a célra. Ezt a 25 lapból álló kártyacsomagot dr. Rihne fejlesztette ki, és kutatótársáról, Karl Zenenrről nevezte el. Ötféle lap található a pakliban, az egyiken egy kör látható, a másikon egy kereszt, majd négyzet, csillag, és hullámos vonalak. E kényszerválasztásos kísérletben (azért ez a neve, mert a küldeni kívánt képet előre meghatározzák, és nem a küldő választja meg) a kísérletvezető a kártyalapokon látható képeket telepatikusan továbbítja a vevőnek, aki egy másik szobában tartózkodik. A kártyákat a kísérletvezető megkeveri, azután egyenként megfordítja azt. Két percig összpontosít a képre, miközben a vevő megpróbálja felfogni az üzenetet, majd leírja, hogy melyik kártyáról van szó. Két perc elteltével megszólal egy csengő, és újabb kártya következik. Amikor mind a 25 lap elfogyott, a kísérletvezető és a tesztalany (a vevő) egyeztetik a jegyzeteiket. Ha a helyes találatok száma több mint öt, akkor már nem puszta véletlenről van szó, hanem az alany valószínűleg telepatikus képességekkel rendelkezik.

Otthoni tesztgyakorlatokat otthon is végezhetünk, például színes zsírkrétával, filctollal. Vegyük a kezünkben a többféle színnel rendelkező rajzeszközt, keverjük össze. Majd vegyünk ki közülük egyet, és csukott szemmel próbáljuk megérezni, milyen színű. Nyissuk ki a szemünket, és ellenőrizzük az eredményt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűz jegyek

A nyugati asztrológia 12 állatövi jegyét négy különböző elemre osztjuk fel. Tűz, Föld, Levegő, Víz. …

Hozzászólás