Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Természetes bőrápolás

Természetes bőrápolás

A szép bőr külső szépséget és egészséget mutat. Bőrünk szépségéről mind kívülről, mind belülről érdemes gondoskodnunk. Belülről szépíti a megfelelő táplálkozás és az egészséges életmód, míg a külsőleg alkalmazott szerek megvédik a bőrt a károsodástól és táplálják, rugalmasan tartják.
A bőr kollagénből és elasztinból épül fel. Ezek rugalmas rostok, amelyek idővel megereszkednek, ez vezet a ráncosodáshoz. Ahhoz, hogy a kollagén újraépülhessen, fogyasszunk magas vitamin- és antioxidáns tartalmú ételeket.

Egy másik nagyon fontos tényező a bőr számára a nedvesség. Igyunk minden nap sok vizet, és használjunk hidratáló krémet.
Bőrünk egészsége érdekében bizonyos tápanyagokat is érdemes szem előtt tartanunk.
Az A, E és C vitaminok segítenek a kollagén felépítésében, csakúgy mint a Q10 vitamin.
Az antioxidánsok a szabad gyököket tartják távol. Az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszer a csokoládé (a magas kakaótartalmú, cukor és hozzáadott anyagok nélkül), valamint a fekete áfonya.
Kerülnünk kellene azonban azokat a termékeket, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmaznak.
A vazelin például gátolja a bőr lélegzését és magához vonzhatja a méreganyagokat. Az ásványi olajok kőolajszármazékok, gyorsítják a bőr öregedését. A sodium laureth sulfate szárítja a bőrt, míg a talkum ismert rákkeltő anyag. A színezékek jó része kátrányból készül, míg a paraben egy mérgező hatású tartósítószer.

Életmódunk is szerepet játszik bőrünk egészségében. Néhány apró változtatás igen jót tehet.
Igyunk sok vizet, ami bőrünket és egész szervezetünket hidratáltan tartja. Védjük bőrünket a káros ultraibolya sugaraktól napvédő krémmel, és a környezetszennyezéstől tápláló krémmel. Enyhe arctisztítót használjunk. Kerüljük az erős napsugárzást és az alkoholt, mindkettő bőröregítő hatású. Együnk minél több természetes élelmiszert, zöldségeket, gyümölcsöket.
Bőrünk ápolására keressünk természetes szereket. Az író alfa-hidroxisavakat tartalmaz, amit kémiai hámlasztóként is használnak. A kókuszolaj a nedvesség megtartásában segít, a mandulaolaj pedig omega-3 zsírsavakat tartalmaz és már évezredek óta használják. A szőlőmagolaj kivonata erős antioxidáns, az amla gyümölcse pedig Indiában évezredek óta ismert öregedésgátló hatásáról.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás