Kezdőlap / Egészség és fitness / Testmozgás a terhesség alatt

Testmozgás a terhesség alatt

A sport mindenki számára előnyös, hiszen javítja az általános fizikai állapotot, növeli az állóképességet és gátolja a túlzott elhízást. Kismamák esetében ez azzal is kiegészül, hogy a mértékkel és a szülésorvos engedélyével végzett testmozgás csökkenti a terhesség és a szülés alatt fellépő kockázatok esélyét. Megakadályozza a terhességi csíkok és az aranyér kialakulását, a szorulást, a magas vérnyomást és a terhességi hátfájdalmakat. A sportolás segít felkészíteni a testet a szülésre, erősíti a szüléskor használatos izmokat, emellett gyorsítja a szülés utáni regenerációs folyamatot. Miután javítja az izmok tónusát és a bőr rugalmasságát, a lehető leghamarabb képesek leszünk visszanyerni várandósság előtti alakunkat.
Ha a terhesség előtt nem sportoltunk, akkor a legjobb, ha lehetőleg már a terhesség havában egyéniségünknek és edzettségünknek megfelelő testmozgásba kezdünk. Így már a kezdeti szakaszban megelőzhetjük a stressz és a feszültség elhatalmasodását, amit a babavárással kapcsolatos aggodalmak okoznak. Ezek nem csak a mamára, de a babára is rossz hatással lehetnek. További előnye a rendszeres sportnak, hogy a kismama nem fog alvászavarral küszködni, hiszen egy kellemes testmozgás után fáradtnak érzi majd magát, és könnyebben elalszik. A túlzott testmozgás azonban kerülendő, mivel méhösszehúzódásokat okozhat, ezért inkább kevesebbet, de gyakrabban tornázzunk. Ha úgy érezzük szükségét, inkább álljunk meg, vagy fejezzük be a gyakorlatot.
A terhesség alatti testmozgás mellett még fontosabb a kiegyensúlyozottabb étrend és a bőséges folyadékfogyasztás, mert a tornázás során elégetett kalóriát és kiizzadt folyadékot is pótolnunk kell. Szintén figyeljünk oda a megfelelő ásványi anyag-bevitelre!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás